2014. augusztus 1.
Sütés nélkül, Zselé-puding
Mentás citromzselé
Tökéletes desszert kánikula ellen: nem csak azért, mert nem kell hozzá a sütőt bekapcsolni, hanem mert az igazán frissítő citromos-mentás íz mellett hidegen a legfinomabb. És még csak el sem olvad:)
Itt a nyár és ismét tombol a kánikula, amikor joggal vetődik fel a kérdés: milyen desszertet is lehetne készíteni… Van ugye pár szűkítő tényező, mint a “ne kelljen bekapcsolni a sütőt”, “gyümölcsös legyen”, “ne olvadjon szét” vagy az örök klasszikus, a “lehetőleg 10 perc alatt elkészüljön”. Azt kell mondjam, ez a desszert mind a 4 kritériumnak megfelel:) Kb. 10 perc alatt készen van, gyümölcsös, hidegen fogyasztható és nem kell hozzá sütő. Szerintem azonban mégiscsak az íze és az állaga ami valóban meggyőző: a savanykás citromtól és a hűsítő mentától minden hűs falat valóban igazi felfrissülést nyújt a forróságban!:)
Hozzávalók
- 10 dkg cukor
- 1+4 dl víz
- 2-3 citrom leve és az egyik citrom reszelt héja
- 1 csomag zselatin
- friss mentalevél
Elkészítés
- A citromokat alaposan megmossuk, egy citrom héját lereszeljük, majd levüket kifacsarjuk (fél citromot félretehetünk, amiből majd cikkeket tehetünk a zselébe), a mentaleveleket pedig felaprítjuk.
- A cukrot 1 dl vízzel elkezdjük melegíteni, majd ha elolvadt, pár percet forraljuk, hogy sűrűbb legyen.
- Félrevesszük a tűzről, hozzáöntjük a (szűretlen) citromlevet, a maradék 4 dl vizet, elkeverjük benne a zselatint, majd visszatesszük a tűzre.
- Kis lángon addig melegítjük, míg a zselatin el nem olvad. Vigyázat! nem szabad forralni!
- Ekkor levesszük a tűzről és hozzáadjuk a citromhéjat és az apróra vágott mentalevelet.
- Vízzel kiöblített formákba öntjük és tehetünk bele a korábban félrerakott citromból darabkákat is.
- Megvárjuk, míg teljesen kihűl, majd betesszük a hűtőbe, hogy megdermedjen.
- Tálalás előtt pár másodpercre meleg vízbe állítjuk, így könnyedén kijön a formából.
Friss mentalevéllel megszórva tálaljuk.