2013. június 16.
Gyümölcsös sütik, Lekvár - dzsem
Mentás-citromfüves eper lekvár
A lekváros bejegyzéseim ugyan nem voltak soha túl népszerűek, de én azért idén is fogok készíteni még néhányat:) Ez az első idei lekvárom, igazi mézédes eperből, amit a kertben elburjánzott citromfűvel és friss mentával ízesítettem.
A citromfűben az a legjobb, ha elülteted, jövőre egészen biztosan kétszer akkora bokor lesz:) Na és persze az, hogy nem igényel különösebb gondoskodást sem emellé. A mentabokor elburjánzása ugyan több időt igényelt, de idén már ebből is annyi termett, hogy nem sajnáltam letépkedni egy lekvárba sem. Ez a két fűszernövény ugyanis remekül passzol az édes eperlekvárba, az íze egészen más karakterű lesz, sokkal frissebb és zamatosabb, mint a megszokott. Dzsemfix-el készítettem most is, így minimális cukor is elég volt bele, megmaradt az eper gyümölcsös íze is. A nyomába sem ér semelyik boltban kapható “lekvár”, úgyhogy továbbra is azt javaslom, készítsétek inkább otthon, tényleg 1 óra alatt kész az egész a gyümölcsmosástól a mosogatásig. Ha kipróbáljátok, ezután ti sem fogtok többet ott venni:)
A kerti citromfű és menta termés kb. 10-ede:)
Hozzávalók:
- 1,25 kg eper (tisztított súly)
- 35 dkg cukor
- 1 tk. citromsav
- 1 csomag dzsemfix (3:1)
- 1 nagy marék citromfű levél
- 1 nagy marék menta levél
Elkészítés
- A mentát és a citromfüvet alaposan megmossuk és papírtörlőre tesszük, hogy leitassa a felesleges nedvességet. Ezután aprító gépbe tesszük, vagy egyszerűen késsel egészen finomra aprítjuk.
- Az epreket kicsumázzuk és megmossuk, majd aprítógépbe tesszük és felaprítjuk (nem kell pépesre, maradjanak benne nagyobb darabok is).
- Az epret a cukorral, a dzsemfix-szel és a citromsavval egy lábasba tesszük és elkezdjük melegíteni.
- Ha már forr, kb. 2 percig hagyjuk főni és el is készült, levesszük a tűzről.
- Lekanalazzuk a tetejéről a keletkezett habot, majd hozzáadjuk a felaprított friss mentát és citromfüvet.
- A befőttes üvegeket kiforrázzuk, belekanalazzuk a még meleg lekvárt, majd 5 percre fejre állítjuk az üvegeket.
És lehet is címkézni és dekorálni az üvegeket:)
A végeredmény:
Renyi Bernadett
2020. június 8. - 17:44Ketsegeim voltak es első körben a mentat el is akartam hagyni, de győzött a józan eszem es megmaradtam az eredeti receptnel.
Szenzacios!!! Isteni az ízvilág, alig varom, hogy a mai befozesbol bontsak egy üveggel. Bátran próbálja ki mindenki, en a végen meg egy adagot készítettem az elso másfél utan.
Koszonom az ötletet!
Vikki
2020. június 8. - 18:22Szívesen, örülök, hogy Nálad is kedvenc lett 😉