2013. június 16.


Gyümölcsös sütik, Lekvár - dzsem

Mentás-citromfüves eper lekvár

A lekváros bejegyzéseim ugyan nem voltak soha túl népszerűek, de én azért idén is fogok készíteni még néhányat:) Ez az első idei lekvárom, igazi mézédes eperből, amit a kertben elburjánzott citromfűvel és friss mentával ízesítettem.

A citromfűben az a legjobb, ha elülteted, jövőre egészen biztosan kétszer akkora bokor lesz:) Na és persze az, hogy nem igényel különösebb gondoskodást sem emellé. A mentabokor elburjánzása ugyan több időt igényelt, de idén már ebből is annyi termett, hogy nem sajnáltam letépkedni egy lekvárba sem. Ez a két fűszernövény ugyanis remekül passzol az édes eperlekvárba, az íze egészen más karakterű lesz, sokkal frissebb és zamatosabb, mint a megszokott. Dzsemfix-el készítettem most is, így minimális cukor is elég volt bele, megmaradt az eper gyümölcsös íze is. A nyomába sem ér semelyik boltban kapható “lekvár”, úgyhogy továbbra is azt javaslom, készítsétek inkább otthon, tényleg 1 óra alatt kész az egész a gyümölcsmosástól a mosogatásig. Ha kipróbáljátok, ezután ti sem fogtok többet ott venni:)

Mentás-citromfüves eperlekvár

A kerti citromfű és menta termés kb. 10-ede:)

citromfű&menta

Hozzávalók:

  •  1,25 kg eper (tisztított súly)
  • 35 dkg cukor
  • 1 tk. citromsav
  • 1 csomag dzsemfix (3:1)
  • 1 nagy marék citromfű levél
  • 1 nagy marék menta levél

eper-menta-citromfű

Elkészítés

  1. A mentát és a citromfüvet alaposan megmossuk és papírtörlőre tesszük, hogy leitassa a felesleges nedvességet. Ezután aprító gépbe tesszük, vagy egyszerűen késsel egészen finomra aprítjuk.citromfű&menta
  2. Az epreket kicsumázzuk és megmossuk, majd aprítógépbe tesszük és felaprítjuk (nem kell pépesre, maradjanak benne nagyobb darabok is).Az epret felaprítjuk
  3. Az epret a cukorral, a dzsemfix-szel és a citromsavval egy lábasba tesszük és elkezdjük melegíteni.
  4. Ha már forr, kb. 2 percig hagyjuk főni és el is készült, levesszük a tűzről.
  5. Lekanalazzuk a tetejéről a keletkezett habot, majd hozzáadjuk a felaprított friss mentát és citromfüvet.hozzáadjuk a mentát és a citromfüvet
  6. A befőttes üvegeket kiforrázzuk, belekanalazzuk a még meleg lekvárt, majd 5 percre fejre állítjuk az üvegeket.

És lehet is címkézni és dekorálni az üvegeket:)

Mentás-citromfüves eperlekvár

A végeredmény:

Mentás-citromfüves eperlekvár