2019. április 18.
Kelt tészták, Kalács
Húsvéti nyuszi kalács
Készíts idén nyuszikat a kalács helyett a húsvéti reggelihez! Nem csak nagyon cukik, de rendkívül egyszerű a formázása is. Nézd;)
Persze, ha nincs időd nyuszikat formázni, vagy hagyományos formát szeretnél, készítheted egy nagy, vagy 8 kicsi kalácskoszorúként is, mindkét verzióban nagyon szépen mutat majd. Azzal azonban számolni kell, hogy ha valahol túl vastag a tészta, sütés közben megrepedhet. Sajnos nekem is volt, amelyik áldozatul esett a repdéseknek. Hogy megelőzd ezt a szépséghibát, ügyelj rá, hogy a nyuszik teste a formázás közben minden részen egyforma vastag legyen, így jó eséllyel megtartja majd a formáját. De repedés ide, vagy oda, ez a puha vaníliás-citromos kalács ízben és állagban biztosan nem fog csalódást okozni;)
Hozzávalók
- 2 dkg élesztő
- 0,6 dl langyos tej
- 30 dkg liszt
- 5 dkg cukor
- csipet só
- fél csomag bourbon vaníliás cukor
- fél citrom reszelt héja
- 1 tojás
- 5 dkg vaj
1 tojásfehérje a kenéshez
jégcukor díszítésnek
Elkészítés
- A tejet meglangyosítjuk, belemorzsoljuk az élesztőt és megvárjuk, amíg felhabosodik.
- A többi hozzávalót egy nagy tálba tesszük, hozzáadjuk a felhabosodott élesztőt is és addig dagasztjuk, míg elválik az edény falától (ha nagyon ragacsos lenne, adjunk hozzá kevés lisztet).
- Letakarva duplájára kelesztjük.
- Miután megkelt, lisztezett deszkán átgyúrjuk és 8 egyforma bucira osztjuk.
- Jöhet a formázás: a nyuszi formához a tésztabucit hengerré formázzuk, levágunk egy kb borsónyi mennyiséget, ez lesz a farka, majd egy nagyjából diónyit, ez lesz a feje és a füle. A fülekhez a fejnek félretett golyóból levágunk egy borsónyi darabot és ebből ismét egy kis hengert formálunk. Középen félbe vágjuk két végét pedig összecsípjük és kissé megnyújtjuk, hogy fül formájú legyen. A tésztadarabokat enyhén összenyomkodjuk összeállításkor.
- A kis kalácskoszorú formázásához a b tészabuciból egy vékony hengert formálunk, középen félbehajtjuk, majd összecsavarjuk. Az így kapott csavart szálat körbe fogjuk és két végét összenyomjuk.
- A kalácsokat további fél órát pihentetjük.
- Sütés előtt megkenjük enyhén felvert tojásfehérjével, megszórjuk jégcukorral.
- 190 fokra előmelegített sütőbe toljuk, ahol 15 perc alatt aranyszínűre sülnek.
A nyuszis verzió:
És a fonatos 🙂