2016. február 19.
Krémes sütik, Torta
Gluténmentes meyer citrom torta
Nem feltétlen kell ünnepnap, hogy tortát készíts, a lágy vaníliakrém és a savanykás citromkrém mogyorós lapok közé töltve bármikor bearanyozhatja a legrosszabb napot is!:)
Szerintem már maga az elkészítés is antidepresszánsként hat a mennyei illatokkal, valamit a számtalan kreatív dekorálási lehetőséggel, viszont ha meglepetésnek szánjuk, a hatás akkor is egészen biztosan ugyanaz lesz:) Soha nem szoktam magamnak szülinapi tortát készíteni, viszont ez a süti mégis akkor készült, alternatívaként a hagyományos torta mellé, hogy senki se maradjon ki az ünneplésből. Igazi szülinapi ajándék volt, hogy nagy sikert aratott!:)
Hozzávalók
Dacquoise piskóta:
- 2 tojás fehérje
- 10 dkg cukor
- 8 dkg mogyoró
- csipet só
- 1 dkg rizsliszt
Cukrász krém:
- 2 dl tejszín
- 2 dl tej (3,5%)
- 2 ek. cukor
- 4 tk. kukoricakeményítő
- kis darab vanília rúd
- 2 tojás sárgája
Lemon curd
- 1 meyer citrom leve és reszelt héja
- 4 dkg cukor
- 1 tojás
- 1,5 dkg vaj
Elkészítés
- A piskótához a tojásfehérjéket csipet sóval és a cukorral kemény habbá verjük.
- A mogyorót a rizsliszttel aprítógépben, amennyire lehet, finomra daráljuk.
- A darált mogyorót óvatosan a tojásfehérje habba forgatjuk.
- Egy lágy, enyhén nyúlós masszát kapunk:
- Az így kapott masszát sütőpapírral bélelt tepsiben 4 db, egyenként kb. 10×25 cm-es téglalap formában elsimítjuk. (elő is rajzolhatjuk a sütőpapír másik oldalán)
- 150 fokra előmelegített sütőbe toljuk, ahol kb. 15 perc alatt megsülnek.
- A krémhez a tejszínt és a tejet egy lábasba öntjük, hozzáadjuk a vaníliarúd kikapargatott magjait és összemelegítjük és félrehúzzuk a tűzről. (ne forraljuk!)
- A tojássárgákat a cukorral és a keményítővel simára keverjük, majd 2-3 evőkanálnyit adunk hozzá a vaníliás tejből és ismét simára keverjük. Ezután újabb 2 evőkanálnyi langyos tejet adunk hozzá.
- A tojássárgás keveréket folyamatos kevergetés mellett a tejez öntjük, majd visszatesszük a tűzre és közepes lángon folyamatos kevergetés mellett sűrűre főzzük.
- Megvárjuk, míg teljesen kihűl.
- A lemon curd-höz a meyer citromot alaposan megmossuk, a héját lereszeljük, a levét kifacsarjuk és a cukorral együtt egy tálban gőz fölött addig melegítjük, még a cukor el nem olvad.
- Levesszük a gőzről, kicsit hagyjuk hűlni, majd hozzákeverjük a tojást kézi habverővel.
- Visszatesszük a gőz fölé, majd addig kevergetjük, míg be nem sűrűsödik.
- Ekkor levesszük a gőzről, hozzáadjuk a vajat, megvárjuk míg elolvad és hagyjuk szobahőmérsékletűre hűlni.
- Összeállítjuk az tortát: a lapok széleit éles késsel óvatosan körbevágjuk, majd 2 lapot óvatosan 3 egyenlő darabra vágunk.
- A másik 2 lap tetejét vékonyan megkenjük a vaníliás krémmel és hagyjuk egy kicsit szikkadni (így egyszerűbb lesz majd elvágni)
- A maradék vaníliakrémet habzsákba töltjük, majd a kis téglalapokat körbepöttyözzük vele. (ne teljesen a szélére nyomjuk a pöttyöket, különben kifolyhat, ha ráhelyezzük a felső lapot!)
- A citromos krémet a süti közepére simítjuk.
- A tetejére szánt lapokat szintén 3-3 egyenlő méretű téglalappá daraboljuk, tört mogyoróval és citromhéjjal díszítjük, majd óvatosan a tortácskákra helyezzük.
- Fogyasztás előtt legalább 2-3 órára hűtőbe tesszük, hogy az ízek összeérjenek.