2016. február 19.


Krémes sütik, Torta

Gluténmentes meyer citrom torta

Nem feltétlen kell ünnepnap, hogy tortát készíts, a lágy vaníliakrém és a savanykás citromkrém mogyorós lapok közé töltve bármikor bearanyozhatja a legrosszabb napot is!:)

Szerintem már maga az elkészítés is antidepresszánsként hat a mennyei illatokkal, valamit a számtalan kreatív dekorálási lehetőséggel, viszont ha meglepetésnek szánjuk, a hatás akkor is egészen biztosan ugyanaz lesz:) Soha nem szoktam magamnak szülinapi tortát készíteni, viszont ez a süti mégis akkor készült, alternatívaként a hagyományos torta mellé, hogy senki se maradjon ki az ünneplésből. Igazi szülinapi ajándék volt, hogy nagy sikert aratott!:)

Gluténmentes meyer citrom torta

Hozzávalók

Dacquoise piskóta:

  • 2 tojás fehérje
  • 10 dkg cukor
  • 8 dkg mogyoró
  • csipet só
  • 1 dkg rizsliszt

Cukrász krém:

  • 2 dl tejszín
  • 2 dl tej (3,5%)
  • 2 ek. cukor
  • 4 tk. kukoricakeményítő
  • kis darab vanília rúd
  • 2 tojás sárgája

Lemon curd

  • 1 meyer citrom leve és reszelt héja
  • 4 dkg cukor
  • 1 tojás
  • 1,5 dkg vaj

Elkészítés

  1. A piskótához a tojásfehérjéket csipet sóval és a cukorral kemény habbá verjük.Tojásfehérje hab
  2. A mogyorót a rizsliszttel aprítógépben, amennyire lehet, finomra daráljuk.Darált mogyoró a dacquoise-hoz
  3. A darált mogyorót óvatosan a tojásfehérje habba forgatjuk.Készül a dacquoise
  4. Egy lágy, enyhén nyúlós masszát kapunk: Készül a dacquoise
  5. Az így kapott masszát sütőpapírral bélelt tepsiben 4 db, egyenként kb. 10×25 cm-es téglalap formában elsimítjuk. (elő is rajzolhatjuk a sütőpapír másik oldalán)Irány a sütő!
  6. 150 fokra előmelegített sütőbe toljuk, ahol kb. 15  perc alatt megsülnek.
  7. A krémhez a tejszínt és a tejet egy lábasba öntjük, hozzáadjuk a vaníliarúd kikapargatott magjait és összemelegítjük és félrehúzzuk a tűzről. (ne forraljuk!)Tejszín a cukrászkrémhez
  8. A tojássárgákat a cukorral és a keményítővel simára keverjük, majd 2-3 evőkanálnyit adunk hozzá a vaníliás tejből és ismét simára keverjük. Ezután újabb 2 evőkanálnyi langyos tejet adunk hozzá.Cukrászkrém alapja
  9. A tojássárgás keveréket folyamatos kevergetés mellett a tejez öntjük, majd visszatesszük a tűzre és közepes lángon folyamatos kevergetés mellett sűrűre főzzük.Cukrászkrém
  10. Megvárjuk, míg teljesen kihűl.Cukrászkrém
  11. A lemon curd-höz a meyer citromot alaposan megmossuk, a héját lereszeljük, a levét kifacsarjuk és a cukorral együtt egy tálban gőz fölött addig melegítjük, még a cukor el nem olvad.Meyer lemon curd
  12. Levesszük a gőzről, kicsit hagyjuk hűlni, majd hozzákeverjük a tojást kézi habverővel.Meyer lemon curd
  13. Visszatesszük a gőz fölé, majd addig kevergetjük, míg be nem sűrűsödik.
  14. Ekkor levesszük a gőzről, hozzáadjuk a vajat, megvárjuk míg elolvad és hagyjuk szobahőmérsékletűre hűlni.Meyer lemon curd
  15. Összeállítjuk az tortát: a lapok széleit éles késsel óvatosan körbevágjuk, majd 2 lapot óvatosan 3 egyenlő darabra vágunk.
  16. A másik 2 lap tetejét vékonyan megkenjük a vaníliás krémmel és hagyjuk egy kicsit szikkadni (így egyszerűbb lesz majd elvágni)
  17. A maradék vaníliakrémet habzsákba töltjük, majd a kis téglalapokat körbepöttyözzük vele. (ne teljesen a szélére nyomjuk a pöttyöket, különben kifolyhat, ha ráhelyezzük a felső lapot!)Gluténmentes meyer citromos torta összeállítása
  18. A citromos krémet a süti közepére simítjuk.Gluténmentes meyer citromos torta összeállítása
  19. A tetejére szánt lapokat szintén 3-3 egyenlő méretű téglalappá daraboljuk, tört mogyoróval és citromhéjjal díszítjük, majd óvatosan a tortácskákra helyezzük.Gluténmentes meyer citromos torta összeállítása
  20. Fogyasztás előtt legalább 2-3 órára hűtőbe tesszük, hogy az ízek összeérjenek.

Gluténmentes meyer citromos torta