2012. november 23.
Tea sütik, Kocka süti
Gingerbread sült almával és karamell szósszal
Egy igazi lélekmelengető őszi/téli ízbomba, ahol minden falatban lágy karamellmártás keveredik a sült alma és a fűszeres sütemény ízével.
Már korábban is készítettem gingerbread-et és most újra elővettem, egyrészt mert újra szezonja van így ősszel a fűszeres süteményeknek, másrészt mert nagyon szeretem az ízét és az állagát. Most egy gyors karamell mártást készítettem mellé, és sült almát, ami így együtt fantasztikus lett. Hideg, esős napokon a legjobb, mert minden langyos karamellel borított falat egyből jobb kedvre derít:)
Hozzávalók
Gingerbread:
- 16 dkg liszt
- 1 tk szódabikarbóna
- 2 tk őrölt gyömbér
- 2 tk őrölt fahéj
- fél tk szegfűszeg
- 6 dkg cukor
- 1 tojás
- 7,5 dkg méz
- 1 dl olaj
- 1 dl forró víz
- 1 tk holland kakaó (elhagyható, ezt csak a színe miatt)
Karamell:
- 1 tubus cukrozott sűrített tej (175g)
- 2 dkg vaj
Sült alma:
- 4 nagyobb, savanykás alma (pl. Idared)
- 10 dkg cukor
- 5 dkg vaj
- őrölt fahéj
Elkészítés
- A gingerbread-hez a lisztet, a szódabikarbónát, a fűszereket, a cukrot, a kakaót, és a tojást egy nagy tálban összekeverjük.
- Ezután hozzáadjuk a mézet, az olajat, és a forró vizet és az egészet robotgéppel simára keverjük.
- Sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük és 175 fokra előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt megsütjük.
- Amíg sül, elkészítjük a sült almát: az almákat megmossuk, meghámozzuk és felkockázzuk.
- Egy teflon serpenyőben megolvasztjuk a vajat, majd hozzáadjuk a cukrot és megvárjuk, míg elolvad.
- Ha már “buborékos”, hozzáadjuk a felkockázott almát és az őrölt fahéjat és elkezdjük párolni.
- Közepes lángon addig pároljuk, míg a cukor szép karamellszínű bevonatot nem képez az almákon.
- Félre vesszük, átöntjük egy tálba és megvárjuk, míg kicsit hűl. (langyosan kerül majd a sütikockákra)
- A karamellhez ugyanebben a teflon serpenyőben megolvasztjuk a vajat, majd hozzáadjuk a sűrített tejet.
- Közepes lángon addig forraljuk, míg világosbarna és sűrű lesz. (ha tálalásig túlságosan besűrűsödne, pár másodpercre tegyük vissza melegedni és újra folyós lesz)
- A megsült sütit még langyosan felkockázzuk.
- Nyakon öntjük a langyos karamellszósszal, teszünk rá a sült almából és már fogyasztható is!:)