2022. október 15.
Gyümölcsös sütik
Fügés polenta torta
Egy pofon egyszerű polenta torta az ősz kincseivel: füge, dió, alma, és mazsola puha fűszeres tésztában. 🍂
Ez a kukoricadarával készülő polenta torta igazi 15 perces, összedobálós süti: csak összeforgatjuk a hozzávalókat és mehet is a sütőbe! Szuper őszi sütemény tele finomságokkal, amit akkor is elkészíthetsz, ha még nem vagy gyakorlott (házi) cukrász. Egy dologra kell mindössze figyelni, hogy a pihentetés semmiképp ne maradjon ki, hogy a dara megpuhulhasson teljesen. Sütés közben belengi majd a finom fahéjas illat a konyhát, ami garantáltan őszi kuckózos hangulatba hoz. 🍂🧣
Hozzávalók
20 cm-es formához:
- 6 dkg kukoricadara
- 6 dkg liszt
- 6 dkg zsemlemorzsa
- 5 dkg cukor
- csipet só
- 1 kk. fahéj
- 1 tk. sütőpor
- 1 tojás
- 0,5 dl olaj
- 2 ek. méz
- 2,5 dl tej
- fél citrom reszelt héja
- fél narancs reszelt héja
- 1 nagyobb alma
- 10-12 szem füge
- 1 marék mazsola
Elkészítés
- A fügéket alaposan megmossuk, 3 darabot vékony szeletekre vágunk, ez kerül majd a tetejére. A többi apró kockákra vágjuk.
- Az almát megmossuk, meghámozzuk és szintén apróra kockázzuk.
- A tojást a cukorral habosra keverjük, ha már világos sárga, hozzáadjuk az olajat és a mézet.
- Hozzáreszeljük a citrom és a narancs héját és alaposan átkeverjük.
- A száraz hozzávalókat egy tálban összekeverjük: a lisztet, a kukoricadarát, zsemlemorzsát, fahéjat, sütőport és egy csipet sót.
- A száraz hozzávalókat a tojásos masszába forgatjuk.
- Két részletben fellazítjuk a tejjel.
- 10 percet pihentetjük, hogy kicsit megszívja magát a dara.
- Óvatosan hozzáforgatjuk a mazsolát, az almakockákat és a fügét.
- Sütőpapírral bélelt formába simítjuk.
- 190 fokra előmelegített sütőbe toljuk, ahol kb. 40 perc alatt megsül. Tűpróbával ellenőrizhetjük, hogy a közepe is alaposan átsült-e.
- Rácsra tesszük és megvárjuk, míg teljesen kihűl.
- Friss fügével, vagy porcukorral is díszíthetjük tálaláskor.