2019. szeptember 21.
Gyümölcsös sütik
Fordított szilva torta
Ha egy pofon egyszerű őszi tortát szeretnél, ami ráadásul szép is, akkor meg is találtad!:) Ez a fordított szilva torta a karamellizált almatorta mintájára készült, csak egy kicsit másképp.
A klasszikus almás tarte tatin omlós tésztával készül, ez a szilvás verzió pedig abban más, hogy egy puha, piskótás kevert tészta kerül a sült szilvák tetejére, azaz a torta aljára. Egyszerű ás elronthatatlan, mint egy muffin! A sült szilvától gyönyörű bordós színt kap a torta teteje, így díszíteni sem nagyon szükséges tálalás előtt:) A szilvaszeleteket én körkörösen tettem le, de az elrendezésnek csak a kreativitásod szab határt. Óvatosan simítsd majd a tésztát rá sütés előtt, hogy biztosan megmaradjon a minta;)
Hozzávalók
- 50 dkg szilva
- 2 ek. vaj
- 1 csomag vaníliás cukor
- 20 dkg liszt
- 20 dkg cukor
- 1 tk. sütőpor
- fél tk. őrölt kardamom
- csipet só
- 1,5 dl olaj
- 2 dl joghurt
- 3 tojás
Elkészítés
- A szilvákat megmossuk, negyedekre vágjuk.
- A sütőforma alját kibéleljük sütőpapírral, majd egy rétegben elrendezzük a szilvadarabokat a forma alján.
- A vajat felolvasztjuk, a szilvaszeletek tetejére locsoljuk, majd megszórjuk 5 dkg-nyi cukorral és a vaníliás cukorral.
- 180 fokra előmelegített sütőbe toljuk, ahol 10 percet sütjük, hogy a cukor rákaramellizálódjon.
- A tésztához a tojásokat szétválasztjuk és a fehérjéből kemény habot verünk.
- A sárgákhoz hozzáadjuk a maradék cukrot és robotgéppel addig keverjük, amíg egészen világos sárga lesz.
- Hozzáadjuk az olajat és a joghurtot és az egészet simára keverjük.
- A lisztet elkeverjük a sütőporral, csipet sóval , a kardamommal, majd beleforgatjuk a tojásos masszába.
- Végül óvatosan hozzá keverjük a tojásfehérje habot is.
- A szilvát kivesszük a sütőből és óvatosan rásimítjuk a masszát.
- Vissza tesszük a sütőbe, ahol 40 perc alatt megsül.
- Sütés után pár percig hagyjuk a formában hűlni, majd óvatosan rácsra fordítjuk.