2016. július 8.
Gyümölcsös sütik, Krémes sütik, Torta
Erdei gyümölcsös torta
A nyár legjava került ebbe a bíborvörös, lágy gyümölcsös krémbe, amit enyhén citromos aromájú omlós pitetészta ölel körbe. És ráadásul gyönyörű!:)
Bevallom, ez a tortácska teljesen véletlenül született. Készítettem ugyanis levendulás fehércsokis tortákat is (recept hamarosan), amiből megmaradt pár tésztakosár. Hogy ne vesszen kárba, és legyen egy B verzió is azoknak, akik “nem esznek virágot”, készítettem ezt a bogyós gyümölcsös verziót. Most nagyjából mindegyik gyümölcsnek szezonja van, így akár friss gyümölccsel is elkészíthető (ezeket a hipermarket helyett javaslom piacon beszerezni, ott általában sokkal zamatosabbak vannak), de fagyasztottal is remekül működik, nagyon szépen kijön a gyümölcsök aromája ebben az esetben is. A krém készítését elfelejtettem fotózni, ezért ezúton is elnézést kérek:)
Hozzávalók
Tészta
- 12,5 dkg margarin
- 20 dkg liszt
- 6 dkg cukor
- 1 tojássárgája
- fél cs sütőpor (6g)
- fél cs vaníliás cukor (5g)
- 1 ek tejföl
- fél citrom reszelt héja
Krém
- 30 dkg erdei gyümölcs (fagyasztott)
- 6,5 dkg cukor
- 43 g keményítő
- 55 g tej
- 10 dkg vaj
Rizs vagy szárazbaba sütéshez
Bogyós erdei gyümölcsök a tálaláshoz
Elkészítés
- A krémhez a fagyasztott erdei gyümölcsöt felolvasztjuk, a levét is felfogjuk, majd a cukorral lábasba tesszük és elkezdjük melegíteni.
- A tejet a keményítővel simára keverjük, majd ha már forr a gyümölcs, félrevesszük és hozzákeverjük.
- Visszatesszük a tűzre és folyamatos kevergetés mellett addig főzzük, amíg elfő a keményítő íze.
- Folpackba csomagoljuk, hogy ne bőrösödjön be és megvárjuk, míg kihűl teljesen.
- A tészta hozzávalóit összegyúrjuk.
- Két folpack közt kinyújtjuk és egy nagy, vagy több kisebb sütőpapírrral bélelt formába simítjuk.
- A tészta tetejére sütőpapírt borítunk és ráöntjük a rizst/száraz babot a vaksütéshez.
- 180 fokra előmelegített sütőbe toljuk, ahol kb 20-25 perc alatt megsül.
- Kicsit hagyjuk hűlni, majd óvatosan kiöntjük a rizst/száraz babot és kivesszük a papírt.
- Az erdei gyümölcsös tölteléket kicsomagoljuk, tálba tesszük és robotgéppel átdolgozzuk, hogy sima legyen.
- 10 dkg puha vajjal habosra keverjük.
- A kihűlt tésztára simítjuk a krémet és betesszük a hűtőbe, hogy megdermedjen és összeálljon.
- Tálalás előtt bogyós gyümölcsökkel díszítjük.