2016. július 8.


Gyümölcsös sütik, Krémes sütik, Torta

Erdei gyümölcsös torta

A nyár legjava került ebbe a bíborvörös, lágy gyümölcsös krémbe, amit enyhén citromos aromájú omlós pitetészta ölel körbe.  És ráadásul gyönyörű!:)

 

Bevallom, ez a tortácska teljesen véletlenül született. Készítettem ugyanis levendulás fehércsokis tortákat is (recept hamarosan), amiből megmaradt pár tésztakosár. Hogy ne vesszen kárba, és legyen egy B verzió is azoknak, akik “nem esznek virágot”, készítettem ezt a bogyós gyümölcsös verziót. Most nagyjából mindegyik gyümölcsnek szezonja van, így akár friss gyümölccsel is elkészíthető (ezeket a hipermarket helyett javaslom piacon beszerezni, ott általában sokkal zamatosabbak vannak), de fagyasztottal is remekül működik, nagyon szépen kijön a gyümölcsök aromája ebben az esetben is. A krém készítését elfelejtettem fotózni, ezért ezúton is elnézést kérek:)

Erdei gyümölcsös torta

Hozzávalók

Tészta

  • 12,5 dkg margarin
  • 20 dkg liszt
  • 6 dkg cukor
  • 1 tojássárgája
  • fél cs sütőpor (6g)
  • fél cs vaníliás cukor (5g)
  • 1 ek tejföl
  • fél citrom reszelt héja

Krém

  • 30 dkg erdei gyümölcs (fagyasztott)
  • 6,5 dkg cukor
  • 43 g keményítő
  • 55 g tej
  • 10 dkg vaj

Rizs vagy szárazbaba sütéshez

Bogyós erdei gyümölcsök a tálaláshoz

Elkészítés

  1. A krémhez a fagyasztott erdei gyümölcsöt felolvasztjuk, a levét is felfogjuk, majd a cukorral lábasba tesszük és elkezdjük melegíteni.
  2. A tejet a keményítővel simára keverjük, majd ha már forr a gyümölcs, félrevesszük és hozzákeverjük.
  3. Visszatesszük a tűzre és folyamatos kevergetés mellett addig főzzük, amíg elfő a keményítő íze.
  4. Folpackba csomagoljuk, hogy ne bőrösödjön be és megvárjuk, míg kihűl teljesen.
  5. A tészta hozzávalóit összegyúrjuk.A tészta hozzávalóit összegyúrjuk
  6. Két folpack közt kinyújtjuk és egy nagy, vagy több kisebb sütőpapírrral bélelt formába simítjuk.Pite tészta
  7. A tészta tetejére sütőpapírt borítunk és ráöntjük a rizst/száraz babot a vaksütéshez.Vaksütés
  8. 180 fokra előmelegített sütőbe toljuk, ahol kb 20-25 perc alatt megsül.
  9. Kicsit hagyjuk hűlni, majd óvatosan kiöntjük a rizst/száraz babot és kivesszük a papírt.
  10. Az erdei gyümölcsös tölteléket kicsomagoljuk, tálba tesszük és robotgéppel átdolgozzuk, hogy sima legyen.
  11. 10 dkg puha vajjal habosra keverjük.
  12. A kihűlt tésztára simítjuk a krémet és betesszük a hűtőbe, hogy megdermedjen és összeálljon.
  13. Tálalás előtt bogyós gyümölcsökkel díszítjük.

Erdei gyümölcsös torta