2016. április 22.
Krémes sütik, Torta
Eperkrémes tortácskák
Egyre finomabb eprekre bukkanhatunk a piacokon, amikből már isteni ízű krémeket lehet készíteni. Mint például ami ezekben a tortácskákban is van:)
Általában a jó illatú eperrel nem lehet mellé lőni: ott az íz is rendben szokott lenni, mézédes és ropogós. Annyi fajtát lehet már kapni, amik ráadásul mind tökéletesek ránézésre, hogy már csak az illatra lehet hagyatkozni. Ilyen mézédes eprekből készült ez a tavaszi süti is, puha citromos piskóták közé töltöttem a friss eperből készült mascarpone krémet, ami mellé alanyi jogon jár a friss eper is. Szépen szeletelni lehetetlen, mint bármilyen krémest, így az elkészítés mini tortácskák formájában ajánlott elsősorban:)
Hozzávalók
Piskóta:
- 3 tojás
- 6 dkg cukor
- 6 dkg liszt
- citromhéj
Krém:
- 20 dkg eper
- 2-3 ek cukor
- 1 tk keményítő
- 2 ek porcukor
- 25 dkg mascarpone
- 1 dl hideg tejszín
- 5-10 dkg eper a diszítéshez
Elkészítés
- A piskótához a tojásokat egy nagy tálba ütjük, hozzáadjuk a cukrot és addig keverjük, míg egészen halvány sárga és habos lesz. (kb. 5 perc)
- Hozzá reszeljük a megmosott citrom héját.
- 2 részletben beleforgatjuk a lisztet.
- Sütőpapíron egyforma köröket rajzolunk (én egy poharat használtam erre), megfordítjuk és kibéleljük vele a tepsit.
- Az előrajzolt köröket egyforma mennyiségű tésztával kitöltjük.
- 180 fokra előmelegített sütőbe toljuk, ahol kb 10-12 perc alatt megsülnek.
- Megvárjuk, míg kihűl és óvatosan lehúzzuk az aljukról a papírt.
- A krémhez az epret megmossuk, kicsumázzuk és aprítógépben felaprítjuk.
- Hozzáadjuk az ízlés szerinti mennyiségű cukrot, valamint a keményítőt és sűrűre forraljuk.
- Megvárjuk, míg teljesen kihűl.
- A hideg tejszínből habot verünk.
- A mascarpone-hoz hozzáadjuk a porcukrot, valamint a kihűlt epret és az egészet elkeverjük.
- Óvatosan hozzáforgatjuk a tejszínhabot is.
- Habzsákba töltjük.
- Összeállítjuk a sütit: minden második piskótakorong közepére nyomunk a krémből.
- Az epreket félbe vágjuk, ha szükséges, levágjuk a végeit, hogy egyforma magasságúra igazítjuk és körberakjuk az eprekkel.
- A tetejére egy piskóta korongot helyezünk és vékonyan megszórjuk porcukorral.