2012. január 31.
Sütés nélkül, Krémes sütik, Muffin - cupcake, Torta
Tejberízs tortácskák
Ezt a sütit már régebben készítettem, viszont most újra eszembe jutott. Az első próbálkozásaim egyike volt, amihez krémes tejberízst készítettem egy egyszerű piskótával és gyümölcsös szósszal.
Mivel a végeredménnyel nagyon elégedett voltam, ezért ezen felbuzdulva gyorsan le is fényképeztem és felraktam a NoSaltyra, hadd lássa mindenki. Teljesen véletlenül, de ez a recept lett akkor a 10.000 recept az oldalon:D Én házi piskótával készítettem egy tojással, de ez a lépés akár ki is hagyható, bolti piskótából is kivágható az édesség alja. Ezzel egyből a sütés is megspórolható. A tejberizst rizottóhoz való rizsből szoktam készíteni, egyszer sikerült külön desszertekhez való változatot beszerezni, persze azóta sincs belőle a boltban… Úgyhogy marad az arborio, amivel pont olyan jó lesz, csak annyi a különbség, hogy a rizsszemek nagyobbak.
Hozzávalók
A piskótához:
- 1 tojás
- 1 ek liszt
- 1 ek cukor
A tejberizshez:
- 15 dkg arborio rizs
- 1,5 dl víz
- 2,5 dl tej
- 5 dkg cukor
- 1 dkg vaj
- 1 cs vaníliás cukor (10g)
Pudinghoz:
- 2 dl tej
- 20 g pudingpor
- 0,25 dl tej
- 1/2 ek zselatin
- 2 dl hideg tejszín, habbá verve
Az erdei gyümölcs öntethez:
- 20 dkg mirelit erdei gyümölcs
- 0,5 dl víz
- 2 dkg cukor
- 10 g pudingpor
Elkészítés
- A piskótához a tojás fehérjét és sárgáját különválasztjuk, a fehérjéből robotgéppel kemény habot verünk. A sárgájához hozzáadjuk a cukrot és habosra keverjük. Ezután óvatosan beleforgatjuk a tojásfehérje habot és belekeverjük a lisztet.
- A muffintepsi mélyedéseit muffinpapírral kibéleljük, majd minden mélyedésbe kb. fél evőkanálnyi tésztát rakunk.
- 180 fokon kb. 10 perc alatt megsütjük.
- A tejberizshez a rizst először felrakjuk a vízzel, addig pároljuk, amíg a víz teljesen el nem fő alatta.
- Ezután hozzáadjuk a tejet és közepes hőfokon lefedve addig főzzük, míg a rizsszemek meg nem puhulnak.
- A végén hozzáadjuk a cukrot, a vaníliás cukrot és a vajat, megvárjuk míg felolvadnak, majd félrerakjuk hűlni.
- A fél zacskó (20 g) pudingot a 2 dl tejjel a leírás szerint elkészítjük, majd félretesszük, hogy szobahőmérsékletűre hűljön.
- Amikor a rizs és a puding is kihűlt, a 0,25 dl tejet felmelegítjük és feloldjuk benne a zselatint.
- A zselatinhoz hozzáadunk először egy evőkanálnyi rizst, jól elkeverjük, majd még egy evőkanálnyit, végül az zselatinos rizst hozzákeverjük a többi rizshez.
- Ezután robotgéppel hozzákeverjük a rizshez a kihűlt pudingot, majd a habbá vert tejszínt.
- Végül összeállítjuk az édességet: a tejberizst rákanalazzuk a muffintepsi mélyedéseiben lévő piskótákra, majd egy éjszakára berakjuk a hűtőbe, hogy megdermedjen.
- A gyümölcsös szószhoz egy edényben összeforraljuk a gyümölcsöt a cukorral és kb. fél dl vízzel, majd ha forr, hozzáadjuk a kevés vízzel kikevert pudingport és sűrűsödésig főzzük.
- Ha kihűlt, a tejberizstortácskák tetejére kanalazzuk és így tálaljuk.
+1 jó tanács: a gyümölcsös szószt csak közvetlenül tálalás előtt érdemes rátenni, hogy ne ivódjon bele a rizsbe, így sokkal szebbek lesznek:)