2019. szeptember 27.
Gyümölcsös sütik
Diós piskótatekercs körtével
Most, hogy már a hőmérséklet is ősziesbe váltott, itt az ideje az első szuper őszi sütinek is! Próbáld ki elsőnek ezt a puha diós tekercset, körtés mascarpone krémmel 😉
Nem kell izgulni a piskóta feltekerése miatt sem, annyira rugalmas és puha lesz a piskóta, hogy melegen gond nélkül feltekerheted, nem fog eltörni. De ha úgy érzed, nem vagy még elég rutinos, a piskóta tetejére kent körtés krémmel, falatkák formájában is szuper desszert lesz belőle!
Hozzávalók:
Piskóta:
- 5 tojás
- 10 dkg cukor
- fél csomag sütőpor
- csipet só
- 10 dkg darált dió
- 7,5 dkg liszt
- fél citrom reszelt héja
Körtés krém:
- 20 dkg körte (tisztított súly)
- 7,5 dkg cukor
- 2 dl körtelé
- 2 dkg kukorica keményítő
- fél citrom leve és reszelt héja
- 25 dkg mascarpone
Dekoráció:
- durvára tört dió
- körte szeletek
Elkészítés
- A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjéből egy csipet sóval kemény habot verünk.
- A sárgákat a cukorral addig habosítjuk, míg egészen világos sárga lesz.
- A darált diót elkeverjük a liszttel, a sütőporral, csipet sóval és hozzáreszeljük a citromhéjat.
- A cukros-tojásos masszába keverjük a lisztes keveréket.
- Végül óvatosan hozzáforgatjuk a tojásfehérje habot is.
- Sütőpapírral bélelt sütőlapra simítjuk, nagyjából 30×30 cm-es lapként.
- 170 fokra előmelegített sütőbe toljuk, ahol 10 perc alatt aranybarnára sül.
- A piskótát kivesszük a sütőből és még melegen sütőpapírral együtt feltekerjük. Így hagyjuk kihűlni.
- A krémhez a körtét kicsumázzuk és nagy lyukú reszelőn héjastól lereszeljük.
- A reszelt körtét 1 dl körtelével, a cukorral és a citrom levével elkezdjük melegíteni.
- A keményítőt simára keverjük a maradék 1 dl körtelével.
- A forrásban lévő körtéhez adjuk a keményítős keveréket és sűrűre főzzük.
- Megvárjuk, míg szoba hőmérsékletűre hűl, majd habosra keverjük a mascarponéval.
- A piskótatekercset óvatosan kitekerjük, lehúzzuk róla a sütőpapírt, majd belsejét megkenjük a krém 2/3 részével.
- Óvatosan feltekerjük, hogy ne folyjon ki a krém a végein.
- A maradék krémmel bevonjuk a tekercset kívülről, majd megszórjuk durvára vágott dióval.
- Egy éjszakára hűtőbe tesszük, hogy a krém megdermedjen.
- Tálalás előtt körteszeletekkel díszíthetjük.