2012. február 16.


Tea sütik, Keksz

Cantuccini karamellizált mandulával és cseresznyével

A cantuccini (vagy cantucci) eredetileg a toszkánai Prato városából származik, innen ered másik neve, a biscotti di Prato. A “biscotto” szó (ami olaszul kekszet jelent) utal az elkészítésére is: “kétszer sült”, aminek eredményeként egy ropogós, mártogatni való kekszet kapunk.

A keksz az eredeti recept szerint mandulával és fenyőmaggal készül mindenféle fűszerezés nélkül, de a modernizált változatokban már gyakorlatilag bármi előfordul a csokoládétól az aszalt gyümölcsökig. Sokat hezitáltam, mit tegyek bele, amitől egyedibb lesz, végül az én változatomba most karamellizált fahéjas mandula került egy kevés aszalt cseresznyével. (A sütés közben a mandulákról leolvadó karamelltől még finomabb lett szerintem az egész.) Ez is egy nagyon könnyen és gyorsan elkészíthető édesség, és száraz helyen tárolva akár két hétig is teljesen friss és ropogós marad. Már ha olyan sokáig megmarad:)

Hozzávalók

(kb. 15 darabhoz)

  • 21 dkg liszt
  • 10 dkg cukor
  • 1 tk sütőpor
  • fél tk. őrölt fahéj
  • csipet só
  • 5 dkg vaj
  • 2 tojás
  • negyed citrom reszelt héja
  • kb. 3 dkg aszalt cseresznye

Mandulához:

  • 7,5 dkg cukor
  • 3 ek. víz
  • 1 ek. méz
  • őrölt fahéj
  • kb. 5 dkg egész mandula

Elkészítés

  1. Először elkészítjük a mandulát: a mandulaszemeket pár másodpercre forró vízbe tesszük, majd leszedjük róluk a barna héjat és 100 fokos sütőben kb. 10 perc alatt kiszárítjuk őket.
  2. Egy serpenyőben átpirítjuk a mandulaszemeket, majd egy másik serpenyőbe tesszük a cukrot a mézet és a vizet, és elkezdjük forralni. Mikor forr visszavesszük a lángot és addig forraljuk tovább, míg aranybarna nem lesz.
  3. Átforgatjuk benne a mandulaszemeket és sütőpapírra borítjuk, és megvárjuk míg kihűl.A mandulát megtisztítjuk a barna héjtólA cukrot addig forraljuk, míg aranybarna leszA mandulát beleforgatjuk a karamellbeA karamelles mandulaszemeket sütőpapírra tesszük
  4. Amíg kihűl, elkészítjük a tésztát: egy tálban összekeverjük a száraz hozzávalókat, a lisztet, a cukrot, a fahéjat, a sütőport és a sót.
  5. Egy másik tálban összekeverjük az olvasztott vajat, a tojásokat és a reszelt citrom héjat és két részletben hozzáadjuk a lisztes keveréket.
  6. A mandulát szétdaraboljuk, megszórjuk kevés fahéjjal és hozzáadjuk a cseresznyével együtt az elkészült tésztához.Karamelles fahéjas mandula szemek
  7. A tésztát sütőpapírral bélelt sütőlapra öntjük és hengert formálunk belőle. (Lehetőleg minél magasabbat, mert sütés közben szétterül)A cantuccini tésztát sütőpapírra tesszük
  8. 180 fokra előmelegített sütőbe toljuk és így sütjük kb. 25 percig, amíg szépen feljön és elkezd pirulni az oldala.
  9. Ezután kivesszük a sütőből, 15 percet hagyjuk hűlni, majd átlósan kb. 2 cm vastag szeleteket vágunk belőle.Készül a cantuccini, mehet a második sütés
  10. Közben a sütő hőfokát visszavesszük 160 fokra, a felszeletelt sütit pedig újabb sütőpapírra tesszük és visszatesszük a sütőbe még 15 percre, hogy száradjanak.Cantuccini második sütés
  11. Miután elkészült, rácsra szedjük őket (vagy a talpukra állítjuk), hogy kihűljenek.

 

Toszkánában Vin Santo bor mellé kínálják ezeket a süteményeket, abba mártogatják, viszont teához és kávéhoz vagy cappucinohoz is kiváló.