2012. június 13.


Gyümölcsös sütik, Lekvár - dzsem

Bodza zselé

Minden bizonnyal az utolsók közt jut mindenki eszébe a bodza, ha lekvárról van szó, én is így voltam vele, de mikor itt állt rengeteg friss bodza szörp, nem bírtam ki, hogy ne próbáljam ki. Az eredmény pedig meglepően jó lett!

Az egész úgy jött, hogy kaptam egy nagy zacskó bodzát (köszi Betti!:)) amit azonnal meg is csináltam szirupnak, hogy nehogy elhervadjon. Egy részét fagyinak szántam, a többi pedig, hogy nehogy kárba vesszen, kipróbáltam “lekvárnak”. Egész pontosan zselé lett, a dzsemfix leírása szerinti mennyiséggel. Az íze nagyon érdekes, olyan édes virágos, szerintem nagyon hasonlít a mézre, egy kis bodza beütéssel persze. Bodza rajongóknak ajánlom sok szeretettel!:)

bodza

Hozzávalók

Elkészítés

  1. Az üvegeket előkészítjük: forró vízzel átmossuk őket, majd félretesszük száradni.
  2. A bodza szirupot a cukorral és a dzsemfix-szel egy lábasba öntjük, elkeverjük és elkezdjük forralni. (mikor beletesszük a dzsemfixet, előfordulhat, hogy csomós lesz, de semmi gond, ahogy melegszik a csomók is eltűnnek).
  3. Fél percig hagyjuk forrni, majd az előkészített üvegekbe kanalazzuk.Készül a bodza zselé
  4. Az üvegekre befőző fóliát teszünk, tetejüket jól rácsavarjuk és 5 percre fejre állítjuk őket.

A dizájn:)

Az így elkészült zseléket hűvös helyen, felbontás után pedig hűtőben tároljuk.

Bodza zselé

Az állaga nem a klasszikus lekváré, sokkal inkább zselére emlékeztet, az íze pedig a mézre. Szerintem nagyon-nagyon finom, megér egy próbát!:) Ha bolti bodzaszörppel készítjük, szerintem érdemes kevesebb cukrot és némi vizet is hozzáadni (úgy, hogy összesen a vízzel együtt 750 ml legyen), mert az jóval édesebb.

Bodzazselés kiflikarikák mentával