2018. január 7.
Ötletek, Dekoráláshoz
Kandírozott vörös áfonya
Csodaszép téli dekorációt készíthettek karácsonyi desszertjeitekhez mindössze 3 hozzávalóból és egy kis türelemmel. Ezek a dércsípte vörös áfonya szemek biztosan az asztal díszei lesznek!
Elsősorban száraz sütikhez javaslom dekorációként, nedvességgel érintkezve ugyanis a cukor sajnos elkezd olvadni és elveszti a deres hatást.
Hozzávalók
- 1 dkg vörösáfonya (friss, vagy fagyasztott)
A sziruphoz:
- 15 dkg kristálycukor
- 1 dl víz
Forgatáshoz:
- 10 dkg kristálycukor
Elkészítés
- A vörösáfonyát megmossuk és papírtörlővel szárazra töröljük.
- A vízből és a cukorból szirupot készítünk: elkezdjük melegíteni, amíg a cukor teljesen el nem olvad.
- Ekkor félrevesszük és megvárjuk, míg szobahőmérsékletűre hül. Ez azért fontos, mert ha melegen beletesszük az áfonyát, az áfonya összeráncosodhat, így ezt biztosan elkerülhetjük.
- A vörösáfonyát a cukorszirupba szórjuk és hagyjuk ázni 2-3 órát, de akár egy éjszakát is hagyhatjuk.
- Áztatás után kivesszük a cukorszirupból és rácsra, vagy szűrőkanálba tesszük, de ügyeljünk arra, hogy ne kerüljenek egymásra a szemek, hogy biztosan mindenhol rajtuk maradjon a cukorszirup.
- Így pihentetjük egy órát.
- Ezután a szemeket vastagon kristálycukorba forgatjuk, egyszerre 3-4 szemet forgassunk, hogy biztosan mindenhol befedje a cukor.
- A cukorral bevont áfonyaszemeket sütőpapírra tesszük száradni és nagyjából fél óra után használhatók is.
Gerda
2021. december 11. - 17:37Szia!
Meddig all el igy az afonya? Koszonom
Vikki
2021. december 11. - 17:53Szia,
pár órát marad ilyen szép kristályos, utána a szirup sajnos leolvasztja a cukrot, így érdemes csak tálalás előtt beleforgatni a cukorba.