2018. február 23.
Kelt tészták, Fánk
Beignet
Szerintetek, ha sütünk még egy kis fánkot farsang után is, lassan tavasz lesz végre? Szerintem adjunk neki egy esélyt!;)
Ez, az amúgy francia eredetű fánk ugyanis végtelenül egyszerű: csak össze kell keverni a hozzávalókat pihentetni egy órát, ami alatt hatalmasra kel és már süthetjük is. A formázással sem kell sokat bíbelődni, elég négyzetekre vágni, és ha ügyesek vagyunk az olajba helyezéskor, nagyon szépen meg is tartja az alakját sütés közben. Tálalás előtt illik megszórni jó vastagon porcukorral, azt javaslom, ne spóroljatok vele, tényleg nagyon sokat dob rajta, főleg, ha valami fűszerrel ízesítitek (vanília, fahéj, levendula, citrom, vagy bármi, amit szerettek).
Hozzávalók
- 1 dl tej
- 1 dl kefír
- 2 dkg élesztő
- 25 dkg liszt
- fél kk. szódabikarbóna
- csipet só
- fél ek. porcukor
olaj a sütéshez
vaníliás porcukor a tetejére
Elkészítés
- A tejet felmelegítjük, majd hozzáadjuk a kefírt és egy kevés cukrot.
- Belemorzsoljuk az élesztőt és megvárjuk, míg felhabosodik.
- Egy nagy tálba szitáljuk a lisztet, hozzáadjuk a szódabikarbónát, a cukrot és a csipet sót, végül a felhabosodott élesztős keveréket.
- Az egészet simára dolgozzuk.
- Letakarva 1 órát pihentetjük, ami alatt a duplájára fog dagadni.
- Pihentetés után jól lisztezett deszkára borítjuk, átgyúrjuk, majd kb. 1 cm vastag téglalappá nyújtjuk.
- Éles késsel kb. 5×5 cm-es négyzeteket, vagy hasonló méretű téglalapokat vágunk belőle.
- Forró olajban, közepes lángon, pár perc alatt aranybarnára sütjük a fánkokat.
- Leitatjuk róla a felesleges olajat, majd porcukorral vastagon megszórva tálaljuk.