2017. július 21.
Krémes sütik
Flamigo süti
Minden bizonnyal a nyár egyik legmenőbb desszertjét látjátok most, ugyanis a flamingó-őrületből a sütik sem maradhatnak ki! Nos, kinél lesz legközelebb kerti parti?:)
Ez esetben nem is csak a dekoráció, hanem maga a süti a flamingós! Pontosabban a színe. Ki sem találnátok, hogy mitől… Császárkörte aromától! Ugye-ugye, nekem sem ez lett volna az első tippem, sem az első dolog, amit leveszek a boltban a polcról. Az illata meglehetősen ijesztő felbontáskor, a tészta gyúrása közben, sőt még sütéskor is, de aggodalomra semmi ok, amint kihűl a lap, el is illan, csak a csodás szín marad! Ősrégi receptről van szó, még a nagymamámnak is megvolt valahol, kézzel írva, vatta süti néven, rá is csodálkozott, hogy ezt most hogy találtam meg… Kis alakítgatás után végül citromkrémet készítettem hozzá, hogy egy üde nyári desszert kerekedjen belőle, ami bármelyik nyári bulin megállja a helyét. Természetesen csakis flamingós dekorációval:)
Hozzávalók
Tészta:
- 30 dkg liszt
- 4 ek. porcukor
- csipet só
- 10 g szalakáli
- 1 ek. zsír
- 1 tojás
- 30 ml császárkörte aroma
- 1 dl tej
Krém:
- 2 citrom leve és reszelt héja
- 8 dkg cukor
- 2 tojás
- 25 dkg vaj
Elkészítés
- A tésztához a lisztet egy nagyobb tálba szitáljuk, hozzáadjuk a cukrot, csipet sót, a szalakálit és összekeverjük.
- Az aromát a tejjel elkeverjük.
- Hozzáadjuk a nedves hozzávalókat a lisztes keverékhez: a zsírt, a tojást és az aromával elkevert tejet, majd ruganyos tésztává gyúrjuk. (az aromának meglehetősen erős, kicsit körömlakk lemosóra emlékeztető illata van, de aggodalomra semmi ok:))
- A tésztát 3 egyenlő részre osztjuk.
- 20×30 cm-es téglalapokká nyújtjuk (én egyből a sütőpapíron nyújtottam, így nem kell azzal bajlódni, hogy átemeljük)
- Egy tepsi hátuljára sütőpapírt terítünk és ráhelyezünk egy tésztalapot. Villával több helyen megszurkáljuk.
- 180 fokra előmelegített sütőbe toljuk, ahol a lapok egyenként 5-6 perc alatt meg is sülnek.
- Megvárjuk míg teljesen kihűlnek.
- Addig elkészítjük a krémet: a citromokat nagyon alaposan megmossuk, majd a héjukat lereszeljük, levüket pedig kifacsarjuk.
- Egy hőálló tálba tesszük a citromok levét és héját a cukorral, majd gőz fölött elkezdjük melegíteni, míg a cukor fel nem olvad.
- Ekkor hozzáadunk 3 dkg vajat és megvárjuk, míg elolvad.
- Hozzáadjuk a tojásokat is, majd folyamatos kevergetés mellett, gőz fölött sűrűre főzzük.
- Megvárjuk, míg teljesen kihűl.
- Ha a krém már szobahőmérsékletű, a felkockázott, puha vajat darabonként botmixerrel hozzákeverjük.
- A krémet két részre osztjuk és elsimítjuk két kihűlt tésztalap tetején.
- A lapokat egymásra rétegezzük és egy éjszakára hűtőbe tesszük.
- Másnap tálalás előtt szeleteljük.