2016. október 21.
Gyümölcsös sütik, Tea sütik, Krémes sütik, Torta
Füszeres körtés csokitorta
Egy szelet melengetően fűszeres csokitorta a borús, esős napok legjobb ellenszere. Főleg, ha egy tömör, brownie-szerű példányról van szó. Zamatos körtével kiegészítve pedig még nagyszerűbb az összhatás;)
Ez amolyan mindent-bele süti lett: nagyon csokis, őszi fűszeres és persze a gyümölcs sem maradt ki belőle, jelen esetben érett, zamatos körte. Ajánlom kipróbálásra egy unalmas, szürke szombat délutánon, egészen biztosan meglesz az alkotás öröme mellett a várt siker is!:)
Hozzávalók
- 10 dkg vaj
- 3 tojás
- 15 dkg cukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 25 dkg liszt
- 5 dkg kakaó
- fél csomag sütőpor (6 g)
- 1 kk. szódabikarbóna
- csipet só
- 1 kk. őrölt fahéj
- 1/2 kk. őrölt gyömbér
- 1/2 kk. őrölt szegfűszeg
- 2 dl tejszín
- 7-8 kisebb méretű körte
Elkészítés
- A körtékből 2 darabot félreteszünk díszítésnek, a többit meghámozzuk, felét felkockázzuk, a maradékot pedig vékony szeletekre vágjuk (ez a tetejére kerül)
- A vajat a cukorral habosra keverjük.
- Hozzáadjuk a tojásokat és simára keverjük.
- A lisztet elkeverjük a kakaóval, sütőporral, szódarbikarbónával, csipet sóval,valamint a fűszerekkel.
- Több részletben a vajas masszához keverjük, a tejszínnel felváltva adagolva.
- Végül beleforgatjuk a kockára vágott körtét.
- Sütőpapírral bélelt tortaformába simítjuk (22 cm-est használtam), majd a massza közepére kis mélyedést készítünk (erre azért van szükség, hogy ne púposodjon ki sütésközben).
- A torta tetejét kirakjuk a vékonyra szelt körtékkel, de ne nyomjuk bele, mert le fog kicsit süllyedni.
- 180 fokra előmelegített sütőbe toljuk, ahol 45-50 perc alatt megsül.
- Ha kihűlt, fahéjas porcukorral megszórva, körtékkel díszítve tálaljuk.