2016. október 14.
Gyümölcsös sütik, Pite
Ricottás-gyömbéres szilvás pite
Lassan vége ugyan a szilva szezonnak, de azt javaslom, ha találtok még, semmiképp ne hagyjátok ki ezt az egyszerű, ám annál finomabb, igazi őszi sütit, amiben az aromás gyömbér a hűvös napokon is egyből átmelegít!:)
Ennek a sütinek az ötletét az Édes élet magazinban találtam, ott egy meggyel készült változata szerepelt. Ősziesítve azonban már szilvával és gyömbérrel készítettem el ezt a könnyű kevert tésztát, és szerintem a szilva is nagyszerű kombinációt alkot a savanykás ricottával és a zamatos citrommal.
Hozzávalók
(4 kicsi vagy egy nagy piteformához)
- 20 dkg ricotta
- 3 ek. olíva olaj
- 20 dkg cukor
- fél citrom reszelt héja
- 2 tojás
- 1,5 tk. sütőpor
- késhegynyi szódabikarbóna
- csipet só
- 20 dkg liszt
- őrölt gyömbér
- 25 dkg szilva
- 15 dkg sűrű tejföl vagy ricotta a tetejére
- 2-3 ek. porcukor
- vaj a forma kikenéséhez
Elkészítés
- A ricottát a tojásokkal, a cukorral, az olajjal és a citrom reszelt héjával simára keverjük.
- A lisztet a sütőporral, a szódabikarbónával és a sóval elkeverjük, majd a tojásos masszába forgatjuk.
- A szilvákat kimagozzuk, felszeleteljük, majd 2-3 ek cukorral és kevés őrölt gyömbérrel elkeverjük.
- A sütőformá(ka)t kivajazzuk, elterítjük benne a fűszeres szilvát, majd elsimítjuk rajt a tésztát.
- 175 fokra előmelegített sütőbe toljuk, ahol kb. 45 perc alatt megsül (kisebb formák esetén 25-30 perc is elég).
- A tejfölt/ricottát ízlés szerinti mennyiségű cukorral simára keverjük, majd a kihűlt pite tetejére halmozzuk, és megszórjuk kevés őrölt gyömbérrel.