2016. június 17.
Gyümölcsös sütik, Pite
Rebarbarás almás pite bodza habbal
Újabb variációt mutatok most rebarbarára, egy savanykás pite formájában, ami az illatos, édes bodzahabbal alkot igazán tökéletes párost:)
Úgy vettem észre, a rebarbarás bejegyzések még mindig nem túl népszerűek, valamiért nagyon sokan még mindig idegenkednek ettől a növénytől. Pedig tényleg nagyon finom dolgokat lehet belőle kreálni, mint mondjuk ez a pite is. Sajnos már friss rebarbarát nem találtam sehol, így kompóttal készítettem ezt a pitét (találtam már szirupban eltett konzervet is hipermarketben!), de ez semmit nem rontott az ízén, ilyenkor kicsit kevesebb cukor is elég bele. A bodzás hab egy kicsit kényes az elkészítés szempontjából, a tejszínt ízesítettem bodzasziruppal, cukor helyett, így hűtöttem ki, és vertem habbá. Természetesen minél jobb minőségű a szirup/szörp annál intenzívebb íze lesz, de óvatosan, nehogy túl sok kerüljön bele, mert akkor a hab elkészítése nem fog jól sikerülni.
Hozzávalók
Tészta: (4 mini pitéhez vagy egy normál méretűhöz)
- 25 dkg liszt
- 5 dkg vaj
- 3 dkg zsír
- 3 dkg porcukor
- 0,5 dkg élesztő
- 1 dl langyos tej
- 1 kk kristálycukor
- 1 kisebb méretű tojás
Töltelék:
- 20 dkg savanykás alma (idared)
- 3 ek. cukor
- 1 púpos tk. kukorica keményítő
- 20 dkg rebarbara
- fél citrom reszelt héja
Tetejére:
- 1 tojás a kenéshez
Bodzás hab:
- 2 dl tejszín
- 2-3 ek bodza szirup
Elkészítés
- A habhoz a tejszínhez adjuk a szirupot és betesszük a hűtőbe, hogy hideg legyen.
- A tésztához a kristálycukrot a langyos tejhez adjuk, és ebben felfuttatjuk az élesztőt.
- A lisztet összemorzsoljuk a cukorral a margarinnal és a zsírral, majd hozzáadjuk a tojást, az élesztőt és összegyúrjuk.
- Folpack-ba csomagoljuk, és 1 órát hideg helyen pihentetjük.
- A töltelékhez az almákat meghámozzuk, kimagozzuk és aprítógépben felaprítjuk (vagy nagy lyukú reszelőn lereszeljük). Meglocsoljuk citromlével, hozzáadjuk a cukrot, és a keményítőt és elkeverjük.
- A rebarbarát megpucoljuk, felkockázzuk és az almához adjuk.
- A pihentetés után a tésztát 8 részre osztjuk, 4 nagyobb és 4 kisebb gombócra. (a nagyobbak kerülnek a forma aljára majd, a kisebbek pedig a tetejére). Az első gombócot két folpack közt akkorára nyújtjuk, hogy a piteforma szélét is ki tudjuk bélelni vele.
- A felső folpack-ot eltávolítjuk, és az alsóval átfordítjuk a tésztát a piteformába belenyomkodjuk, majd a másik folpack-ot is eltávolítjuk. Rákanalazzuk az almás rebarbarás tölteléket, elsimítjuk.
- Egy kisebb gombócot kinyújtunk, közepét kiszúrjuk és rányomkodjuk a formában lévő pite tetejére.
- A pitéket sütés előtt megkenjük tojással és 175 fokra előmelegített sütőbe toljuk, ahol 20-25 perc alatt szép pirosra sül.
- Tálalás előtt a tejszínt habbá verjük és a langyos pitével kínáljuk.