2016. január 29.
Tea sütik, Kelt tészták, Fánk
Citromos-mákos fánk a sütőből
Olajszag mentes farsangi finomság következik, amit ráadásul keleszteni sem kell, így mindössze nagyjából fél óra alatt el is készül! Csábtó, ugye?:)
A fánkokat mákkal és illatos citrommal ízesítettem, a tetejére pedig gyömbéres citrommáz került, ami szerintem mesterien kiegészítette az édes piskótás tésztát. Ennél a receptnél igazán várom a visszajelzéseket, ugyanis bevallom, hogy én nem szeretem a mákot egyáltalán, így számomra csak az illat és az állag volt a mérvadó, az ízeket illetően nem tudtam véleményt alkotni. Szóval kedves mák rajongók, várom a véleményeket!:)
Hozzávalók
- 25 dkg liszt
- 2 tk. sütőpor
- 1/2 kk. só
- 1 púpos ek. mák
- 10 dkg cukor
- 1 tojás
- 1,5 dl tej
- 4 ek. olvasztott kókuszzsír
- 4 ek. citromlé
- 1 citrom reszelt héja
- 1 tk. (Bourbon) vaníliás cukor
Citromos máz:
- 20 dkg porcukor
- 4 ek. citromlé
- 1 tk. frissen reszelt gyömbér
Elkészítés
- A tojást a cukorral és a vaníliás cukorral habosra keverjük.
- Hozzáreszeljük a citrom héját és kifacsarunk hozzá 4 ek. citromlevet is.
- Egy tálban a liszthez keverjük a mákot, a sütőport, a sót.
- A tojásos masszához adjuk az olvasztott kókuszzsírt, majd beleforgatjuk a lisztes keveréket.
- Fellazítjuk a tejjel, majd az így kapott tésztát nejlon zacskóba kanalazzuk, sarkára kb 2 cm átmérőjű lyukat vágunk és a sütőformába adagoljuk.
- 175 fokra előmelegített sütőbe toljuk, ahol 10-12 perc alatt aranybarnára sülnek.
- A mázhoz a porcukrot átszitáljuk, majd hozzáadjuk a citrom levét és a reszelt gyömbért.
- A kihűlt fánkokat bevonjuk a citromos cukormázzal és hagyjuk rádermedni.