2015. december 31.
Kelt tészták, Sós sütik, Tekercs - csiga
Mini pizzás csigák
Ezek az aprócska tekercsek valódi paradicsomszósszal, illatos friss bazsalikommal és mozzarellával készültek, vattaszerűen puha kelt tésztából. Ennél jobb partifalatokat szerintem álmodni se lehetne!
Baráti összejövetelek tökéletes sós aprósütijét találtad meg most:) Igazi egyfalatos finomságok, amiket egymás után tépkedhet a vendégsereg, ugyanis nagyjából abbahagyhatatlan. A tészta vattaszerűen puha, amit gazdagon átjár a főzött paradicsomszósz, itt-ott pedig egy-egy falat zamatos bazsalikom bújik meg. A tetejére is került egy kis mozzarella, ami gyönyörűen rápirult.
Hozzávalók
Tészta:
- 25 dkg liszt
- 1,5 dkg élesztő
- 1,5 dl langyos tej
- 1 kk. cukor
- 1 tojássárgája
- 1 tk. só
- 1 kk. morzsolt oregano
- 5 dkg olvasztott vaj
Töltelék:
- 1 dl passzírozott paradicsom (passata)
- egy kisebb hagyma fele felkockázva
- fél kk. bazsalikom
- só
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 ek. olíva olaj
- 10 dkg mozzarella
- friss bazsalikom
Elkészítés
- A lisztet egy nagy tálba öntjük, a közepébe mélyedést készítünk, amibe teszünk 1 kk. cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt és kb. 1 dl langyos tejet. Megvárjuk, míg felhabosodik.
- Ekkor hozzáadjuk a maradék tejet, a tojás sárgáját, a sót és az oreganot és lágy tésztává gyúrjuk.
- Ha már a tészta összeállt, hozzáöntjük az olvasztott vajat és ezt is beledolgozzuk.
- Langyos helyen, letakarva a duplájára kelesztjük.
- Amíg a tészta kel, elkészítjük a paradicsomos szószt: a hagymát felkockázzuk és 1 ek. olivaolajon üvegesre pároljuk.
- Ekkor hozzáadjuk a paradicsomot, a bazsalikomot, megsózzuk és néha átkeverve közepes lángon 5-8 percig főzzük.
- A végén hozzányomjuk a fokhagymát, 1-2 percig még főzzük és félrevesszük, megvárjuk, míg kihűl.
- Ha a tészta megkelt, lisztezett deszkán átgyúrjuk, 4 egyforma részre osztjuk, majd egyenként kb. 1 cm vastagságú téglalappá nyújtjuk őket.
- A tésztalapokat vékonyan megkenjük a paradicsomos szósszal.
- Rátépkedünk először kevés mozzarellát, majd friss bazsalikomot és szorosan feltekerjük őket.
- Az így kapott tésztarudakat kb 1 cm vastag darabokra vágjuk és papírral bélelt sütőformába, egymástól kissé távol sorakoztatjuk őket.
- További 15 percet pihentetjük.
- Sütés előtt vékonyan megkenjük a maradék szósszal és rászórjuk megmaradt mozzarellával.
- 170 fokra előmelegített sütőbe toljuk, ahol 20 perc alatt megsül.