2015. november 13.
Gyümölcsös sütik, Krémes sütik, Muffin - cupcake
Körtés-kardamomos muffin
Zamatos körtével készült muffinok illatos kardamommal és egy nagy adag tejszínnel. Nincs is jobb őszbúcsúztató süti az utolsó langyos napsugarakhoz:)
Ez a süti valójában csak a véletlen műve: volt otthon pár szem körtém, és régen készítettem már muffint, így adta magát, hogy körtés muffin készüljön. Egy kis kardamommal megfűszerezve igazi őszi desszert lett belőle.
Hozzávalók:
- 10 dkg vaj
- 10 dkg cukor
- 2 tojás
- 40 dkg körte (tisztított súly)
- 25 dkg liszt
- 1 tk őrölt kardamom
- 1/4 tk. szegfűbors
- 1 tk. szódabikarbóna
- 1 tk. sütőpor
- csipet só
- 1 csomag vaníliás cukor
- 2 dl hideg tejszín
Elkészítés:
- A körtéket meghámozzuk, felkockázzuk, majd aprító gépben felaprítjuk (nem kell pépesnek lennie, legyenek benne nagyobb darabok)
- A vajat a cukorral, a vaníliás cukor felével simára keverjük, majd hozzáadjuk a tojásokat és az egészet habosra keverjük.
- Hozzáadjuk a körtét.
- A lisztet összekeverjük a sütőporra a fűszerekkel, a szódabikarbónával és a sóval majd pár mozdulattal a körtés alapba keverjük.
- Az így kapott masszát egyenlően elosztjuk a papírral bélelt muffintepsi mélyedéseiben.
- 175 fokra előmelegített sütőbe toljuk őket, ahol 20-25 perc alatt megsülnek.
- Rácsra szedjük őket, és megvárjuk, míg kihűlnek.
- A hideg tejszínből a maradék vaníliás cukorral habot verünk és ezzel tálaljuk a muffinokat.