2015. augusztus 21.
Gyümölcsös sütik, Lekvár - dzsem
Levendulás fehérbarack lekvár
A nyár illatait és ízét rejti magában ez a lekvár számomra, a zamatos fehér húsú őszibarack és az illatos levendula formájában. Minden falatban egy apró nyári pillanat elevenedik meg.
Ez a lekvár az egyik nagy kedvencem. Mindig nagyon örülök, ha piacon vagy zöldségesnél fehér húsú őszibarackba botlok, ugyanis ez a fajta ezerszer finomabb szerintem sárga húsú társánál, a zamata és az illata összetéveszthetetlen, számomra ez maga a barack íz. Nem volt kérdés tehát, hogy bizony konzerválni kell, hogy máskor is érezhessem:) Idén már sokadik alkalommal készült, de mivel a lekváros posztok nem szoktak túl népszerűek lenni, így csak azért osztom meg mégis, mert úgy gondolom, kár lenne megfosztani bárkit ettől az ízélménytől:)
Hozzávalók
- 1,25 kg fehér húsú őszibarack
- 35 dkg cukor
- 1 csomag dzsemfix (3:1)
- 1 tk. citromsav
- szárított levendulavirág
Elkészítés
- A barackokat meghámozzuk, feldaraboljuk és egy nagy lábasba pakoljuk. Közben hozzáadjuk a citromsavat is, hogy ne barnuljon meg (nagyon gyorsan barnulo fajta sajnos).
- Hozzáadjuk a cukrot, a dzsemfixet és a levendula virágot és elkezdjük melegíteni.
- Ha már forr, 2-3 percet zubogva főzzük, majd le is vesszük a tűzről.
- Kiforrázott befőttes üvegekbe kanalazzuk, lefedjük befőzőfóliával, erősen rácsavarjuk a fedőt és fejre állítjuk pár percre.
- Visszafordítjuk és hagyjuk teljesen kihűlni.