2014. szeptember 26.
Gyümölcsös sütik, Kelt tészták, Tekercs - csiga
Mézeskalácsos szilvás rétes
Hogy álltok a réteskészítéssel? Ez a szupergyors változata egész biztosan nagy kedvenc lesz! A töltelék is telitalálat, ugyanis a ropogós tészta fahéjas szilvát és illatos mézeskalácsot rejt.
Bevallom én még mindig hadilábon állok a rétestészta készítéssel, ezért próbálkozom, mivel lehetne a leghasonlóbb hatást elérni. Most a friss leveles tésztán volt a sor, és a végeredmény szerintem nagyon jó lett, ropogósra sült. Kicsit jobban hasonlít a strudel-re, mint a klasszikus házi rétesre, viszont sokkal több tölteléket elbír ez a tésztakéreg. Nagyon egyszerű elkészíteni és villámgyorsan össze lehet állítani, így szerintem méltán népszerű lesz a szilvaszezon után is. De mindenképp próbáljátok ki ezt az ízkombinációt is, míg szezonja van!:)
Hozzávalók
- 1 csomag friss leveles tészta (hűtőtt, nem fagyasztott)
Töltelék:
- 25 dkg szilva (tisztított súly)
- 10-15 dkg mézeskalács vagy mézespuszedli
- 1 kk. őrölt fahéj
- 2 ek. cukor
- 1 ek. kukorica keményítő (vagy vaníliás pudingpor)
1 tojás a kenéshez
Elkészítés
- A szilvákat alaposan megmossuk, kimagozzuk és vékony szeletekre vágjuk.
- A mézeskalácsot/mézespuszedlit aprítógépben felaprítjuk majd a sütőpapírra terített tészta középső harmadára halmozzuk.
- A szilvát összekeverjük a keményítővel, a cukorral és a fahéjjal, majd a mézeskalács tetejére halmozzuk.
- A tésztalap két szélső harmadát a tölteléktől kb. 2 cm-re srégen bevagdossuk, 2-3 cm széles csíkokat kapunk így. Ezeket fogjuk a tetején “összefonni”.
- A tészta végét felhajtjuk, majd a kis tésztacsíkokat egymásra hajtogatjuk: egyet jobbról, egyet balról. Így lesz majd a végén belőle fonat.
- A tésztarúd végeit behajtjuk alá, majd megkenjük enyhén felvert tojással.
- 180 fokra előmelegített sütőbe toljuk, ahol kb 20-25 perc alatt megsül (a sütési idő eltérő lehet az egyes levelestészta márkáknál).
Megvárjuk, míg langyosra hűl és már szeletelhetjük is.