2014. május 30.


Gyümölcsös sütik, Rétes

Túrós-rebarbarás rétes

Bevallom, nem vagyok rétes specialista, meg is látszik a végeredményen, amit azonban hibátlanul kompenzál az íz: édes vaníliás túró, savanykás rebarbara darabokkal. Hmmm…:)

Egyszer próbálkoztam csak a házi, kézzel nyújtott rétessel, ami bizony elég csúfos véget ért. Konkrétan egy rúd sem készült el, mert a nyújtásnál már elakadt a dolog: egyszerűen nem sikerült kinyújtani, amit széthúztam nagyjából 2 másodperc alatt vissza is ugrott, mikor elkezdtem húzni a másik irányból is. Úgyhogy akkor el is dönöttem, hogy akkor erről ennyit, ezután inkább csak bolti nyújtott tésztával készül majd a rétes. Nem teljesen olyan ugyan, de a töltelékkel fel lehet javítani, hogy igazán hasonlítson a házira:)

Túrós-rebarbarás rétes

Hozzávalók

(2 rúdhoz)

  • 4 réteslap
  • 25 dkg túró
  • 4-5 ek. cukor ízlés szerint
  • 1 tojás sárgája
  • 1 púpos ek. búzadara
  • fél csomag bourbon vanília
  • 1 pohár tejföl
  • 2 dkg olvasztott vaj a kenéshez

Rebarbara kompót:

  • 25 dkg rebarbara
  • 4 dkg cukor
  • fél csomag bourbon vaníliás cukor

Elkészítés

  1. Először elkészítjük a rebarbara kompótot: a rebarbarát megtiszítjuk és a külső héjat lehámozzuk egy éles késsel.Megtisztítjuk a rebarbarát
  2. Felkockázzuk, megszórjuk a cukorral és a vaníliás cukorral és egy hőálló tálba tesszük.Irány a sütő
  3. Alufóliával letakarjuk és 180 fokra előmelegített sütőbe toljuk, ahol 30 perc alatt megpuhul.A kompót
  4. A töltelékhez a túrót összekeverjük a cukorral, a tojás sárgával és a darával, majd hozzáadjuk a vaníliás cukrot is.
  5. Egy tésztalapot megnedvesített konyharuhára helyezünk, megkenjük az olvasztott vajjal, majd ráhelyezünk még egy lapot.
  6. Foltokban rákanalazzuk a túrót, megszórjuk rebarbara kockákkal és kanalazunk rá a tejfölből is. A tészta széleit felhajtjuk, hogy majd ne folyjon ki a töltelék.Készül a rétes
  7. A tésztát a nedves konyharuha segítségével feltekerjük.Készül a rétes
  8. Óvatosan átemeljük a ruha segítségével a papírral bélelt sütőlapra.
  9. A tetejét megkenjük olvasztott vajjal, majd 170 fokra előmelegített sütőbe toljuk, ahol kb 20-25 perc alatt szép  pirosra sül.Irány a sütő

Megvárjuk, míg langyosra hűl, majd megszórjuk porcukorral és már fogyasztható is.Túrós-rebarbarás rétes