2013. szeptember 20.
Tea sütik, Kocka süti
Sacher kocka
Ez most egy kevésbé mutatós süti, viszont annál finomabb: a zamatos sárgabarack és az étcsoki klasszikusa, a Sacher torta mintájára készült.
Valamelyik nap eszembe jutott, hogy már nagyon régen ettem Sacher tortát és már nagyon hiányzott a sárgabarack lekvárral töltött, roppanós csokival bevont süti íze. Nem nagyon volt kedvem tortát készíteni, ezért gondoltam arra, hogy legyen belőle ezúttal egy egyszerű, kockákra elszelt süti. Így valamivel gyorsabban elkészült. Pár héttel előtte készült a sárgabarack lekvár, ami a lapok közé került, így még ráadásul gyönyörű, élénk narancssárga színe volt a tölteléknek. Mert ugye házi baracklekvárral a legjobb:) A tésztalapokba is került a lekvárból, így sokkal tömörebb lett és puhább, és még jobban érződik az egész sütiben a sárgabarack íze.
Hozzávalók
Tészta:
- 10 dkg étcsoki,
- 10 dkg vaj
- 15 dkg liszt
- 2 ek. kakaó
- 1 tk sütőpor
- csipet só
- 2 tojás
- 15 dkg cukor
- 10 dkg sárgabaracklekvár
Töltelék:
- 20 dkg (házi) sárgabarack lekvár
Bevonat:
- 20 dkg étcsoki
- aszalt sárgabarack díszítésre
Elkészítés
- A tésztához az étcsokit a vajjal gőz fölött felolvasztjuk. Megvárjuk, míg kicsit hűl.
- A tojást a cukorral habosra keverjük, majd hozzáöntjük a kihűlt olvasztott csokit.
- Ezután belekeverjük a baracklekvárt.
- A lisztet összekeverjük a sütőporral és a kakaóval, majd a csokis-tojásos masszába forgatjuk.
- A masszát sütőpapírral bélelt tepsibe simítjuk, majd 170 fokra előmelegített sütőben kb. 25 perc alatt készre sütjük.
- Megvárjuk, míg kihűl, majd ketté vágjuk.
- A tölteléknek való baracklekvárt felmelegítjük, majd még melegen, az egyik piskótalapot megkenjük vele.
- A tetejére nyomjuk óvatosan a másik lapot és kb. 15 percet állni hagyjuk, majd felkockázzuk.
- A bevonathoz a csokit gőz fölött felolvasztjuk, majd a kockákat egyesével beleforgatjuk. Ügyeljünk rá, hogy közben ne nagyon morzsálódjon, különben az utolsó darabok bevonata elég csúnya lesz.
- Aszalt sáragabarack darabokkal díszíthetjük a tetejét, majd betesszük a hűtőbe, hogy a csoki megdermedjen.
Letti
2013. szeptember 21. - 08:35Szia! Nem írtad oda a hozzávalókhoz a kakaót, viszont a leírásban meg ott vanm hogy keverjük össze a lisztet,(…) és a kakaót.
Mennyi kell a kakaóporból?:)
Vikki
2013. szeptember 22. - 17:09Szia!
Köszi, hogy szóltál javítottam:) 2 evőkanálnyi kell a kakaóból.
Cöcke
2013. szeptember 24. - 08:14Hát azt azért nem mondanám, hogy kevésbé mutatós, szerintem gyönyörűszép… 🙂
Erika
2013. szeptember 27. - 11:35Szia!
Elkészítettem, de sajnos a csokoládéba mártás nem sikerült, teljesen szétcsúsztak a rétegek, ezért inkább rákentem a csokit. Így csúnya lett, de iszonyú finom. 🙂 Köszi a receptet!
Erika
Niki
2013. december 18. - 14:16Szia, szeretném ezt a sütidet karácsonyra elkészíteni, mekkora tepsihez elég ez a mennyiség? Ilyen szép magasat szeretnék, mint a Tiéd! A tetejét szeretném transzfer fóliával díszíteni, (nem vágnám kockákra) van azzal tapasztalatod? (hol hibázhatok 😉
Előre is köszi,
üdv, Niki
Vikki
2013. december 19. - 00:27Szia Niki,
a tepsi pontos méretét nem tudom így kapásból megmondani, olyan 20×25 cm volt. De ha esetleg nagyobban csinálod, ott meg lehet azt csinálni, hogy a lapot félbevágod és egymásra teszed a két felet, így nem kell kettévágni:) Transzfer fóliát nem használtam még sajnos, de akkor nagyon gyorsnak kell lenned, hogy a csokiréteg tökéletesen sima legyen mindenhol 🙂
Niki
2013. december 19. - 13:53köszönöm!
Nagyon boldog karácsonyt!
Niki