2013. július 22.


Gyümölcsös sütik, Lekvár - dzsem

Citromos-mentás sárgabarack lekvár

Ez nem a klasszikus nagymama féle házi baracklekvár. Ez valami egészen más:  mentával és citrommal, egy teljesen új ízvilág lesz ugyanis az eredmény:)

Na nem mintha azzal bármi baj lenne, de úgy vagyok vele, ha már lekvárt főzök, legyen valami egészen egyedi ízű, olyan, amilyet nem találunk a boltok polcán. Ez is pont olyan, nem a klasszikus nagyon édes baracklekvár íz köszön vissza felbontás után, helyette egy friss, savanykás, barackízű lekvár lapul az üvegekben. A recept erdetijét egy régebbi Nők Lapja Konyha magazinban találtam és azóta minden évben készül. Nagyjából ez szokott leghamarabb elfogyni az itthon készült lekvárok közül:) Próbáljátok ki!:)

Citromos mentás baracklekvár

Hozzávalók

  • 2 kg sárgabarack (kimagozva)
  • 2 cs dzsemfix (3:1)
  • 70 dkg cukor
  • 3 citrom
  • 2 dl víz
  • 2 marék friss mentalevél

Elkészítés

  1. 20 dkg cukorból és a vízből szirupot főzünk.
  2. A citromokat megmossuk, karikákra vágjuk, és elnegyedeljük.Citrom&menta
  3. A sziruphoz hozzáadjuk a citromdarabkákat és egy marék friss mentalevelet, felforraljuk, majd hagyjuk kihűlni, és utána leszűrjük.A szirupban áztatjuk a citromokat és a mentát
  4. A sárgabarackokat megmossuk, meghámozzuk, és cikkekre vágjuk. Felét botmixerrel pépesítjük (ez elhagyható, ha valaki esetleg nagy gyümölcsdarabokkal szereti).
  5. Hozzáadjuk a dzsemfixet, a maradék cukrot és a szirupot.A barackhoz hozzáadjuk a szirupot, a cukrot és a dzsemfixet
  6. Az egészet felforraljuk, és 3-4 percig főzzük.
  7. A maradék mentát felaprítjuk és a már megfőtt lekvárba keverjük.menta
  8. Kiforrázott üvegekbe kanalazzuk, majd 10 percre fejre állítjuk őket.

Citromos-mentás sárgabarack lekvár