2013. július 22.
Gyümölcsös sütik, Lekvár - dzsem
Citromos-mentás sárgabarack lekvár
Ez nem a klasszikus nagymama féle házi baracklekvár. Ez valami egészen más: mentával és citrommal, egy teljesen új ízvilág lesz ugyanis az eredmény:)
Na nem mintha azzal bármi baj lenne, de úgy vagyok vele, ha már lekvárt főzök, legyen valami egészen egyedi ízű, olyan, amilyet nem találunk a boltok polcán. Ez is pont olyan, nem a klasszikus nagyon édes baracklekvár íz köszön vissza felbontás után, helyette egy friss, savanykás, barackízű lekvár lapul az üvegekben. A recept erdetijét egy régebbi Nők Lapja Konyha magazinban találtam és azóta minden évben készül. Nagyjából ez szokott leghamarabb elfogyni az itthon készült lekvárok közül:) Próbáljátok ki!:)
Hozzávalók
- 2 kg sárgabarack (kimagozva)
- 2 cs dzsemfix (3:1)
- 70 dkg cukor
- 3 citrom
- 2 dl víz
- 2 marék friss mentalevél
Elkészítés
- 20 dkg cukorból és a vízből szirupot főzünk.
- A citromokat megmossuk, karikákra vágjuk, és elnegyedeljük.
- A sziruphoz hozzáadjuk a citromdarabkákat és egy marék friss mentalevelet, felforraljuk, majd hagyjuk kihűlni, és utána leszűrjük.
- A sárgabarackokat megmossuk, meghámozzuk, és cikkekre vágjuk. Felét botmixerrel pépesítjük (ez elhagyható, ha valaki esetleg nagy gyümölcsdarabokkal szereti).
- Hozzáadjuk a dzsemfixet, a maradék cukrot és a szirupot.
- Az egészet felforraljuk, és 3-4 percig főzzük.
- A maradék mentát felaprítjuk és a már megfőtt lekvárba keverjük.
- Kiforrázott üvegekbe kanalazzuk, majd 10 percre fejre állítjuk őket.