2012. március 8.
Sütés nélkül, Krémes sütik, Torta
Fahéjas trüffel torta
Egy sütés nélküli trüffel torta csak csokifüggőknek!:)
A kék-sárga svéd lakberendezési áruház éttermében ettem csokoládés trüffelt ami csokifüggőként naná hogy egyből a kedvencem lett. Az első pár falat után aztán rájöttem, hogy ez a süti otthon is bármikor kivitelezhető, mert az alja egy kekszes massza a töltelék pedig trüffel (összeolvasztott csoki és tejszín) . Aztán két nap múlva nekiálltam és elkészült a home-made verzió. Pont ugyanolyan lett – jóval több csokival:) Azóta készült már karácsonyi változata is, ami mentás volt:
Na de most térjünk vissza az eredeti fahéjas változathoz, íme a recept.
Hozzávalók
Kekszes alap:
- 25 dkg darált keksz (háztartási)
- 12 dkg margarin
- 1 dl tej
- 10 dkg cukor
- 2 ek. kakaó
Trüffel:
- 20 dkg tejcsoki (én 10-10 dkg ét- és tejcsokit használtam)
- 1,5 dl tejszín
- 3 dkg margarin
- őrölt fahéj a szóráshoz
Elkészítés
- A kekszes alaphoz a margarint, a tejet és a cukrot egy lábasban addig melegítjük, míg teljesen fel nem olvadnak.
- Ekkor hozzáadjuk a darált kekszet és a kakaót és sima masszává gyúrjuk.
- Egy papírral kibélelt tortaforma aljába nyomkodjuk úgy, hogy legyen némi pereme is, majd betesszük a hűtőbe, hogy teljesen megdermedjen (kb. fél óra).
- Ezalatt elkészítjük a trüffelt: a tejszínt meglangyosítjuk, a csokit pedig apró darabokra vágjuk és gőz fölött felolvasztjuk.
- Mikor a csoki felolvadt, hozzáadjuk a margarint, átkeverjük, míg teljesen el nem olvad.
- Fokozatosan hozzákeverjük a langyos tejszínt, majd megvárjuk míg szobahőmérsékletűre hűl.
- Ha már kihűlt, rásimítjuk a megdermedt kekszes rétegre.
- Legalább 4 órára (jobb egy éjszakára) hűtőbe tesszük. Tálalás előtt megszórjuk kevés őrölt fahéjjal.
A svéd étteremben vaníliás tejszínhab járt mellé, azzal is nagyon finom – igaz, hogy nem is egy diétás darab:)
Adri
2012. március 15. - 18:59Szia! Remekül néz ki és szivesen megkóstolnám, de mekkora formához elég ez a mennyiség?
Vikki
2012. március 16. - 21:14Szia!
Én kb. 22 cm átmérőjű piteformában készítettem.
Rebus
2012. október 12. - 12:33Akkora sikere van nálunk is,hogy a héten már másodszor kell megcsinálnom!:)Köszi a receptet!:)
ritacica
2013. február 2. - 22:02Nagyon finom lett! Köszönöm szépen.
Vikki
2013. február 2. - 22:59Szívesen!:)
Cuki
2014. december 5. - 20:27Szia!
A piteformát hogyan papírozod ki? Csak mert az olyan receficés… 🙂
Vikki
2014. december 6. - 13:32Szia,
az alját szoktam kibélelni egy méretre vágott körlappal. Így szépen ki lehez majd emelni a szeleteket, nem tapad le.
Cuki
2014. december 7. - 09:15Ja, hogy csak az alját kell! 🙂 Megnyugodtam! Így akkor karácsonyra meg is csinálom!!! Köszi érte!
Sona
2015. április 4. - 07:23Köszönöm a receptet. Ki próbálom.