2012. február 12.
Gyümölcsös sütik, Krémes sütik, Torta
Meyer citromos torta
A második édesség amiben biztos voltam, hogy készül meyer citromból: a citromtorta. Ezt a citromtorta receptet már nagyon régen kinéztem, viszont eddig még valahogy sosem készült el. Itt volt a nagy alkalom, elkészült meyer citrommal.
Az eredeti recept a francia cukrászat talán leghíresebb cukrászának, Pierre Hermé-nek a receptje, ami a Szakácsok könyvében található. (érdemes megnézni a cukrászat odalát, gyönyörű sütik vannak rajta… és ott a citromtorta is köztük) Az eredetin csak annyit változtattam (akármekkora barbárságnak is tűnik), hogy a tésztához írt mennyiséget elharmadoltam (mert 3 tortához adja meg) és a cukormennyiséget csökkentettem, mert ezek a citromok nem annyira savanyúak. Hihetetlenül finom lett! A krém vajas, de mégis lágy, kicsit sem tömény, a tészta pedig omlós és vanília illatú. Csak ajánlani tudom mindenkinek akár sima, akár meyer citrommal!
Hozzávalók
Tészta:
- 17 dkg liszt
- csipet só
- 10 dkg vaj
- fél vaníliarúd kikapargatott belseje (vagy 1 cs. bourbon vaníliás cukor)
- 5 dkg porcukor
- 2 dkg őrölt mandula
- 1 kisebb tojás
Krém:
- 3 db meyer citrom
- 15 dkg cukor
- 4 tojás
- 1,8 dl kifacsart citromlé
- 25 dkg vaj
Elkészítés
- A tésztához a vajat habosodásig keverjük, majd hozzáadjuk a porcukrot, simára keverjük.
- Ezután hozzáadjuk a mandulát, a vaníliát, a sót és a tojást és végül a lisztet, majd addig keverjük míg a tészta épp összeáll.
- Folpackba tekerjük és 4 órát pihentetjük a hűtőben.
- Addig elkészítjük a krémet: a citromok reszelt héját, a cukrot és a citromok levét és a tojásokat egy fém keverőtálba tesszük és simára keverjük.
- Forrásban lévő vízzel teli lábos fölé helyezzük, és folyamatos kevergetés mellett sűrűre főzzük. (Akkor jó, ha világosabb sárga, mint volt, pudingszerűen sűrű és gőzölög.)
- Ekkor levesszük a gőzről és megvárjuk míg hűl annyit, hogy csak langyos legyen.
- Mikor már csak langyos, a darabokra vágott vajat kockánként beledobjuk és botmixerrel teljesen homogénre keverjük. És kész is a krém!
- Ha lejárt a tészta pihentetési ideje, két folpack közt kinyújtjuk.(így nem törik, nem szakad, nem ragad)
- A felső folpackot eltávolítjuk és a papírral bélelt piteformába fordítjuk az alsó fólia segítségével. Beleigazítjuk és eltávolítjuk a másik fóliát is.
- Ekkor megszurkáljuk a tészta alját, sütőpapírt teszünk rá és a forma közepét megtöltjük száraz babbal vagy rízzsel.
- 180 fokra előmelegített sütőben így sütjük először 15 percet, majd kivesszük, eltávolítjuk a babot/rizst valamint a papírt és visszarakjuk még 10 percre, hogy aranybarnára süljön.
- Ezután megvárjuk míg teljesen kihűlt a tészta és megtöltjük a citromos krémmel.
- Legalább 4 órára hűtőbe tesszük, hogy a vajas krém teljesen megdermedjen.
nmlss
2012. december 16. - 21:24Hát…ez…ez valami…ISTENI!!!!
Lili
2016. június 21. - 13:10Szia, Megsütöttem és hálás vagyok, hogy rátaláltam a receptedre, mert ez valami Isteni finom dolog. Ugyan most nem volt Meyer citrom, így sima bio citrommal készült, de majd februárban nekiállok azall is! Életem első pitéje, és első gőz feletti munkálkodása!! .:-) A tésztájából szerintem kekszet is fogok sütni egyszer, mert annyira nagyon finom ropogós kekszes jellegű az íze! Köszönöm, hogy megosztottad!!!!!
Vikki
2016. június 21. - 13:22Szia,
szívesen,, örülök, hogy Neked is ennyire bevált! 🙂
Gerda
2017. augusztus 24. - 07:03szia!
megkérdezhetem, hogy meyer citromot hol szoktál tudni beszerezni? én sehol sem láttam még.
Köszönöm!
Vikki
2017. augusztus 30. - 09:45Szia!
Ilyenkor nem fogsz találni sajnos, a szezonja január-februárban van, ekkor nagyon sok helyen ezt árulják “olcsócitromnak”, könnyen felismerhető, mert a héja narancssárga és mandarin illatú inkább. Piacokon mindig van, és sokszor hipermarketekben is.