2013. április 19.


Gyümölcsös sütik, Krémes sütik, Torta

Victoria torta

Ez a torta egyszerűségétől nagyszerű: puha piskóta, friss eper és lágy vaníliás tejszín. Szerintem nem is kell tovább ragozni…:)

Még mielőtt bárki is elfogultsággal vádolna meg, nem a neve miatt készítettem ezt a tortát:) A klasszikus angol desszert Viktória királynőről kapta a nevét. A torta amit most készítettem, annyiban tér el az eredeti változattól, hogy nem nehéz vajas tésztalapok közé került a töltelék, hanem egy puha piskótát készítettem helyette, leginkább csak azért, mert szerintem ez sokkal jobban passzol ehhez a könnyű desszerthez. A sima eperlekvár helyett pedig rebarbarásat használtam, de ezt viszont csak azért, mert nagyon szeretem. Szóval ezt a tortát akár át is keresztelhetjük most már Vikki tortára:)

Victoria torta

Hozzávalók

(18 cm átmérőjű tortához)

Piskóta:

  • 4 tojás
  • 4 ek. cukor
  • 4 ek. liszt
  • 1 kk. sütőpor
  • csipet só
  • fél citrom reszelt héja
  • vaj/margarin a forma kikenéséhez

Töltelék:

  • 10 dkg eper lekvár
  • 25 dkg eper
  • 2 dl hideg tejszín
  • 1 csomag habfixáló
  • 1 csomag (bourbon) vaníliás cukor

porcukor a szóráshoz

Elkészítés

  1.  A piskótához a tojásokat szétválasztjuk, a fehérjéből kemény habot verünk. A fehérjéből habot verünk
  2. A sárgákhoz hozzáadjuk a cukrot és habosra keverjük. Akkor jó, ha már egészen világos sárga.
  3. Ekkor hozzáadjuk a sütőporral elkevert lisztet, egy csipet sót és az alaposan megmosott citrom reszelt héját és az egészet simára keverjük.Hozzáadjuk a lisztet és a citromhéjat
  4. Ezután belekeverjük a tojásfehérje habot is.Belekeverjük a habot is
  5. A tortaforma alját papírral kibéleljük, az oldalát vajjal/margarinnal kikenjük és beleöntjük a masszát.Előkészített formába öntjük
  6. 180 fokra előmelegített sütőbe toljuk, ahol kb. 20-25 perc alatt megsül. Ha elkészült, ne vegyük ki azonnal a sütőből, hogy nehogy összeessen a közepe. Kapcsoljuk ki a sütőt, nyissuk ki az ajtót és így hagyjuk egy kicsit hűlni.
  7. Ezután rácsra tesszük, hogy teljesen kihűljön, az aljáról pedig még melegen eltávolítjuk a papírt.
  8. A töltelékhez az epreket megmossuk és felkockázzuk (2-3 darabot félreteszünk díszítésnek), a lekvárt pedig egy lábasban feltesszük melegedni. (érdemes házit, vagy valami jobb minőségűt választani, hogy a melegítés után is biztosan lekvár állagú maradjon)
  9. Az eperkockákat hozzáadjuk a lekvárhoz és 2-3 percig így együtt főzzük.
  10. Megvárjuk, míg teljesen kihűl.
  11. Ha a piskóta és az epres lekvár is szoba hőmérsékletűre hűlt, a piskótát félbe vágjuk és az alsó lapot megkenjük az epres lekvárral.Rákenjük a lekvárt
  12. A hideg tejszínt a vaníliás cukorral és a habfixálóval kemény habbá verjük, majd ezt is rásimítjuk a tortára.Rásimítjuk a tejszínt
  13. A tortára ráillesztjük a tetejét, megszórjuk porcukorral, ráhelyezzük a korábban félrerakott epreket és tálaljuk.Kidiszítjük

Az apró virág az epresdoboz alján lapult:)

Victoria torta