2012. február 10.
Gyümölcsös sütik, Krémes sütik, Muffin - cupcake, Pite
Epres mini piték
Még egy pite. Még mindig szeretem őket:) Ezúttal már kicsit tavaszra hangolódva, mert a töltelék most eper lett.
Igaz, hogy mű eper, valahonnan jó messziről (ez konkrétan a – nem mindenhol – napfényes Spanyolországból), de akkor is jó. Volt pár doboz leértékelt, ámde tökéletes állapotú eper a hipermarketben, úgyhogy gyorsan le is csaptam rá, elvégre pite tölteléknek tökéletes lesz. Ez született belőle: egy enyhén citromos omlós tésztás cukiság.
Ugye, hogy kár lett volna otthagyni?:)
Hozzávalók
Tészta:
- 12,5 dkg margarin
- 20 dkg liszt
- 6 dkg cukor
- 1 kisebb tojás sárgája
- fél csomag sütőpor (6g)
- fél csomag vaníliás cukor(5g)
- 1 ek. tejföl
- fél citrom reszelt héja
Töltelék:
- 25 dkg eper
- 1 ek. keményítő
- 5 dkg cukor
Elkészítés
- A tészta hozzávalóit egy nagy tálban összegyúrjuk.
- A muffintepsi mélyedéseit kibéleljük muffinpapírral.
- A töltelékhez az epret feldaraboljuk kockákra, hozzáadjuk a keményítőt és a cukrot.
- Összeállítjuk a pitéket: a tésztát két részre osztjuk, egyik feléből készül majd az alja, a másikból pedig a teteje: az egyik tésztakupacot 12 egyforma gombócra osztjuk és egyesével két folpack közt akkorára nyújtjuk, hogy teljesen ki tudjuk vele bélelni a muffintepsi mélyedését.
- Ezután eltávolítjuk a felső folpackot és belefordítjuk a muffin tepsi mélyedésébe. Bele simítjuk, majd eltávolítjuk a másik folpackot is és megtöltjük eperrel.
- Ugyanígy járunk el a többi 11 gombóccal is.
- Ezután a tészta másik feléből ugyanígy 12 gombócot készítünk, kinyújtjuk őket folpack közt, de mielőtt rátennénk a pitékre, szaggatóval kiszúrjuk a közepét.
- A piték széleit összenyomkodjuk, tetejüket megkenjük a tojás fehérjével és 180 fokra előmelegített sütőben kb. 25 perc alatt megsütjük őket.