2012. február 10.


Gyümölcsös sütik, Krémes sütik, Muffin - cupcake, Pite

Epres mini piték

Még egy pite. Még mindig szeretem őket:) Ezúttal már kicsit tavaszra hangolódva, mert a töltelék most eper lett.

Igaz, hogy mű eper, valahonnan jó messziről (ez konkrétan a – nem mindenhol – napfényes Spanyolországból), de akkor is jó. Volt pár doboz leértékelt, ámde tökéletes állapotú eper a hipermarketben, úgyhogy gyorsan le is csaptam rá, elvégre pite tölteléknek tökéletes lesz. Ez született belőle: egy enyhén citromos omlós tésztás cukiság.Egy kis ibériai eper

Ugye, hogy kár lett volna otthagyni?:)

 

Hozzávalók

Tészta:

  • 12,5 dkg margarin
  • 20 dkg liszt
  • 6 dkg cukor
  • 1 kisebb tojás sárgája
  • fél csomag sütőpor (6g)
  • fél csomag vaníliás cukor(5g)
  • 1 ek. tejföl
  • fél citrom reszelt héja

Töltelék:

  • 25 dkg eper
  • 1 ek. keményítő
  • 5 dkg cukor

Elkészítés

  1. A tészta hozzávalóit egy nagy tálban összegyúrjuk.
  2. A muffintepsi mélyedéseit kibéleljük muffinpapírral.
  3. A töltelékhez az epret feldaraboljuk kockákra, hozzáadjuk a keményítőt és a cukrot.
  4. Összeállítjuk a pitéket: a tésztát két részre osztjuk, egyik feléből készül majd az alja, a másikból pedig a teteje: az egyik tésztakupacot 12 egyforma gombócra osztjuk és egyesével két folpack közt akkorára nyújtjuk, hogy teljesen ki tudjuk vele bélelni a muffintepsi mélyedését.
  5. Ezután eltávolítjuk a felső folpackot és belefordítjuk a muffin tepsi mélyedésébe. Bele simítjuk, majd eltávolítjuk a másik folpackot is és megtöltjük eperrel.
  6. Ugyanígy járunk el a többi 11 gombóccal is.
  7. Ezután a tészta másik feléből ugyanígy 12 gombócot készítünk, kinyújtjuk őket folpack közt, de mielőtt rátennénk a pitékre, szaggatóval kiszúrjuk a közepét.
  8. A piték széleit összenyomkodjuk, tetejüket megkenjük a tojás fehérjével és 180 fokra előmelegített sütőben kb. 25 perc alatt megsütjük őket.
    Epres mini pite