2012. június 16.
Gyümölcsös sütik, Lekvár - dzsem
Banános eper lekvár
Újabb variáció eperlekvárra: ezúttal banán került mellé. Lehet, hogy elsőre kicsit bizarr, de igazi ízbomba lett belőle: a banán íze dominál benne leginkább, állaga pedig krémes lett tőle.
Sajnos a képek nem teljesen adják vissza, de nagyon szép rózsaszín színe lett az elkészült lekvárnak. Raktam bele citromsavat, így reméljük ilyen is marad és nem barnul meg. Még nem próbálkoztam eddig a banánnal, ezért jól oda is égettem, kb egy fél üvegnyi odalett. Tanulság: ne hagyd a banános lekvárt fél percre sem felügyelet nélkül forrni, mert pillanatok alatt odaég. Ezt a kis malőrt leszámítva a végeredménnyel maximálisan elégedett voltam, az illata, az íze és az állaga is felülmúlta az elképzeléseimet. Igazi gyerek-kedvenc is lehetne belőle, mert a gyerekjoghurtok kommersz ízkombinációja (jelen esetben valódi gyümölcsből) és meglehetősen édes is. Aki szereti ezt a két gyümölcsöt külön-külön, mindenképp próbálja ki, mert így együtt meg még jobb!:)
Hozzávalók
- 60 dkg banán (tisztított súly)
- 65 dkg eper (tisztított súly)
- 35 dkg cukor
- 1 csomag dzsemfix (3:1)
- 1 kk. citromsav
Elkészítés
- Előkészítjük az üvegeket: forró vízzel átmossuk őket és hagyjuk megszáradni.
- A banánokat megpucoljuk és feldaraboljuk, az epreket megmossuk és kicsumázzuk, egy nagy maréknyit félreteszünk, majd a többit a banánnal együtt az aprítógépbe tesszük.
- Összepépesítjük.
- Az így kapott gyümölcspépet a cukorral, a dzsemfix-szel és a citromsavval egy nagy lábasba tesszük, hozzáadjuk a félretett epret felkockázva és nagy lángon folyamatos kevergetés mellett (nagyon fontos, mert fél másodperc alett leég!) elkezdjük forralni.
- 2 percig hagyjuk forrni (közben is kevergetjük!), majd levesszük a tűzről és belekanalazzuk az előkészített üvegekbe.
- Az üvegekre befőzőfóliát teszünk, jól rácsavarjuk a tetejét és 5 percre fejre állítjuk őket.
És el is készült a lekvárunk!:)