2015. január 30.
Gyümölcsös sütik, Lekvár - dzsem
Sült alma lekvár
A tél egyik legfinomabb csemegéje, a fűszeres sült alma bármikor tányérra kerülhet, ha apró üvegcsékbe zárod. Igen, ez most ismét egy lekvár!:)
Az első körös kóstoltatás után az egyik kedves ismerősöm az “almáspite tészta nélkül” jelzővel illette a legújabb lekvár remekművemet. Ez egyszerre volt számomra örömteli, ugyanis ezek szerint tényleg remek sült alma íze lett, ha az almáspite legjobb része jutott róla eszébe, másrészt lesujtó, mert ezek szerint ő csak rossz almáspitét kóstolhatott előtte, ha csak a töltelék, azaz maga az alma íze maradt meg számára az örök klasszikusból. Na de majd a tökéletes almáspitét is pótoljuk:) Aki tehát egy instant almáspite élményre vágyik a reggeli mellé, nem fog csalódni ebben a lekvárban!
Hozzávalók
- 1,5 kg alma (tisztított súly)
- 35 dkg cukor
- őrölt fahéj
- 1 csomag dzsemfix (3:1)
- 1 tk. citromsav
Elkészítés
- Az almákat meghámozzuk, magházát eltávolítjuk és nagyobb darabokra vágjuk.
- Egy hőálló tálba tesszük a gerezdeket, összekeverjük a cukor felével és megszórjuk őrölt fahéjjal (nem mértem pontosan mennyi volt, nagyjából egy evőkanálnyi lehetett, ne sajnáljuk)
- Alufóliával letakarjuk majd 180 fokra előmelegített sütőbe toljuk kb. 30 percre, míg teljesen meg nem párolódik.
- Lábasba tesszük és botmixerrel pürésítjük (nem kell teljesen homogénnek lennie).
- Hozzáadjuk a maradék cukrot, valamint a dzsemfixet és a citromsavat, majd elkezdjük forralni.
- Forrástól számítva 2-3 percig főzzük, majd félrevesszük.
- Kiforrázott befőttesüvegekbe kanalazzuk a lekvárt, lefedjük befőzőfóliával, és pár percre fejreállítjuk az üvegeket.
- Visszafordítjuk, majd megvárjuk, míg teljesen kihűlnek és megdermed a lekvár.
Sisák Judit
2017. november 8. - 23:29Ebből a mennyiségből hány üveg lett?
Vikki
2017. november 9. - 10:00Szia Judit,
ha jól emlékszem, 4-5 kis üvegnyi lett belőle.