2015. január 30.


Gyümölcsös sütik, Lekvár - dzsem

Sült alma lekvár

A tél egyik legfinomabb csemegéje, a fűszeres sült alma bármikor tányérra kerülhet, ha apró üvegcsékbe zárod. Igen, ez most ismét egy lekvár!:)

Az első körös kóstoltatás után az egyik kedves ismerősöm az “almáspite tészta nélkül” jelzővel illette a legújabb lekvár remekművemet. Ez egyszerre volt számomra örömteli, ugyanis ezek szerint tényleg remek sült alma íze lett, ha az almáspite legjobb része jutott róla eszébe, másrészt lesujtó, mert ezek szerint ő csak rossz almáspitét kóstolhatott előtte, ha csak a töltelék, azaz maga az alma íze maradt meg számára az örök klasszikusból. Na de majd a tökéletes almáspitét is pótoljuk:)  Aki tehát egy instant almáspite élményre vágyik a reggeli mellé, nem fog csalódni ebben a lekvárban!

Sült alma lekvár

Hozzávalók

  • 1,5 kg alma (tisztított súly)
  • 35 dkg cukor
  • őrölt fahéj
  • 1 csomag dzsemfix (3:1)
  • 1 tk. citromsav

Elkészítés

  1. Az almákat meghámozzuk, magházát eltávolítjuk és nagyobb darabokra vágjuk. Meghámozzuk az almákat
  2. Egy hőálló tálba tesszük a gerezdeket, összekeverjük a cukor felével és megszórjuk őrölt fahéjjal (nem mértem pontosan mennyi volt, nagyjából egy evőkanálnyi lehetett, ne sajnáljuk)Irány a sütő
  3. Alufóliával letakarjuk majd 180 fokra előmelegített sütőbe toljuk kb. 30 percre, míg teljesen meg nem párolódik. Párolt alma
  4. Lábasba tesszük és botmixerrel pürésítjük (nem kell teljesen homogénnek lennie).
  5. Hozzáadjuk a maradék cukrot, valamint a dzsemfixet és a citromsavat, majd elkezdjük forralni. Hozzáadjuk a cukrot
  6. Forrástól számítva 2-3 percig főzzük, majd félrevesszük.
  7. Kiforrázott befőttesüvegekbe kanalazzuk a lekvárt, lefedjük befőzőfóliával, és pár percre fejreállítjuk az üvegeket. Befőttes üvegbe kanalazzuk
  8. Visszafordítjuk, majd megvárjuk, míg teljesen kihűlnek és megdermed a lekvár.

Sült alma lekvár

Sült alma lekvár