2012. február 12.


Gyümölcsös sütik, Krémes sütik, Torta

Meyer citromos torta

A második édesség amiben biztos voltam, hogy készül meyer citromból: a citromtorta. Ezt a citromtorta receptet már nagyon régen kinéztem, viszont eddig még valahogy sosem készült el. Itt volt a nagy alkalom, elkészült meyer citrommal.

Az eredeti recept a francia cukrászat talán leghíresebb cukrászának, Pierre Hermé-nek a receptje, ami a Szakácsok könyvében található. (érdemes megnézni a cukrászat odalát, gyönyörű sütik vannak rajta… és ott a citromtorta is köztük) Az eredetin csak annyit változtattam (akármekkora barbárságnak is tűnik), hogy a tésztához írt mennyiséget elharmadoltam (mert 3 tortához adja meg) és a cukormennyiséget csökkentettem, mert ezek a citromok nem annyira savanyúak. Hihetetlenül finom lett! A krém vajas, de mégis lágy, kicsit sem tömény, a tészta pedig omlós és vanília illatú. Csak ajánlani tudom mindenkinek akár sima, akár meyer citrommal!Meyer citromok

Hozzávalók

Tészta:

  • 17 dkg liszt
  • csipet só
  • 10 dkg vaj
  • fél vaníliarúd kikapargatott belseje (vagy 1 cs. bourbon vaníliás cukor)
  • 5 dkg porcukor
  • 2 dkg őrölt mandula
  • 1 kisebb tojás

Krém:

  • 3 db meyer citrom
  • 15 dkg cukor
  • 4 tojás
  • 1,8 dl kifacsart citromlé
  • 25 dkg vaj

Elkészítés

  1. A tésztához a vajat habosodásig keverjük, majd hozzáadjuk a porcukrot, simára keverjük.
  2. Ezután hozzáadjuk a mandulát, a vaníliát, a sót és a tojást és végül a lisztet, majd addig keverjük míg a tészta épp összeáll.
  3. Folpackba tekerjük és 4 órát pihentetjük a hűtőben.
  4. Addig elkészítjük a krémet: a citromok reszelt héját, a cukrot és a citromok levét és a tojásokat egy fém keverőtálba tesszük és simára keverjük.
  5. Forrásban lévő vízzel teli lábos fölé helyezzük, és folyamatos kevergetés mellett sűrűre főzzük. Citromkrém előttecitromkrém utána                                                                                                                                                                    (Akkor jó, ha világosabb sárga, mint volt, pudingszerűen sűrű és gőzölög.)
  6. Ekkor levesszük a gőzről és megvárjuk míg hűl annyit, hogy csak langyos legyen.
  7. Mikor már csak langyos, a darabokra vágott vajat kockánként beledobjuk és botmixerrel teljesen homogénre keverjük. És kész is a krém!
  8. Ha lejárt a tészta pihentetési ideje, két folpack közt kinyújtjuk.(így nem törik, nem szakad, nem ragad)Tészta nyújtása a citromtortához
  9. A felső folpackot eltávolítjuk és a papírral bélelt piteformába fordítjuk az alsó fólia segítségével. Beleigazítjuk és eltávolítjuk a másik fóliát is.
  10. Ekkor megszurkáljuk a tészta alját, sütőpapírt teszünk rá és a forma közepét megtöltjük száraz babbal vagy rízzsel.Citromtorta vaksütés
  11. 180 fokra előmelegített sütőben így sütjük először 15 percet, majd kivesszük, eltávolítjuk a babot/rizst valamint a papírt és visszarakjuk még 10 percre, hogy aranybarnára süljön.
  12. Ezután megvárjuk míg teljesen kihűlt a tészta és megtöltjük a citromos krémmel.
  13. Legalább 4 órára hűtőbe tesszük, hogy a vajas krém teljesen megdermedjen.Meyer citromos torta