Meyer citromos-ricottás muffin

Meyer citromos-ricottás muffin

Ismét szezonja van és idén sikerült is beszereznem ebből az illatos citromból: kicsit mandarinos, kicsit citromos és pont ettől lett igazán egyedi ez a puha ricottás muffin.

Tavaly sajnos lemaradtam róla, mert sehol sem találtam, de idén meglett!:) Ráadásul olcsó hálós citromként árulták, így egyből vettem is egy kilónyit. (Lesz még majd belőle más;)) Első nekifutásra egy gyors ricottás muffint készítettem amint hazaértem a zsákmánnyal, mert nem bírtam volna ki, hogy napokig árválkodjon a pulton. A citromoktól egészen egyedi ízt kapott ez a vattaszerűen puha ricottás muffin: egyszerre volt citromos és egy kicsit mandarinos beütésű. A tetejére pedig egy sűrített tejes bevonat került, amit szintén citrommal ízesítettem, így még erőteljesebben kijött a karakteres íze. Persze ha nincs meyer, simával is tökéletesen működik majd a recept:)

Meyer citromos-ricottás muffin

Hozzávalók

Muffin:

  • 25 dkg liszt
  • 2 tk. sütőpor
  • fél tk. szódabikarbóna
  • csipet só
  • 12 dkg vaj
  • 15 dkg cukor
  • 2 meyer citrom reszelt héja
  • 20 dkg ricotta
  • 1 tojás
  • 1 ek. meyer citrom lé
  • 1/4 csomag (bourbon) vaníliás cukor

Bevonat:

  • 6 dkg puha vaj
  • 15 dkg cukrozott sűrített tej
  • 9 dkg porcukor
  • 1-2 ek. meyer citromlé
  • meyer citrom héj

Elkészítés

  1. A vajat a cukorral habosra keverjük, majd hozzáadjuk a tojást.vaj, cukor, tojás
  2. A citromokat alaposan megmossuk majd a héját a vajas masszához reszeljük.Hozzáadjuk a meyer citromot
  3. Hozzákeverjük a ricottát és a vaníliás cukrot is, valamint hozzáadjuk a citromlét is.Hozzáadjuk a ricottát
  4. A liszthez hozzáadjuk a sütőport, a szódabikarbónát és egy csipet sót.
  5. A lisztes keveréket ezután a vajas masszához adjuk és elkeverjük pár mozdulattal. Ne keverjük túl, különben tömör és ragacsos lesz a végeredmény sütés után.A tészta
  6. A muffintepsi mélyedéseit kibéleljük muffin papírral, majd belekanalazzuk a tésztát.Irány a sütő!
  7. 175 fokra előmelegített sütőbe toljuk, ahol kb. 25 perc alatt megsülnek.
  8. Rácsra szedjük őket és megvárjuk, míg kihűlnek.
  9. A bevonathoz  a puha vajat a sűrített tejjel habosra keverjük.
  10. Ha már teljesen sima, hozzáadjuk 3 részletben a porcukrot.
  11. Citromlével és reszelt citromhéjjal ízesítjük.
  12. Megkenjük a muffinok tetejét és díszítésként megszórjuk citromhéjjal is.

Meyer citromos-ricottás muffin

Megosztás

Szólj hozzá te is!