2013. október 25.
Gyümölcsös sütik, Tea sütik, Keksz
Fügés-kardamomos keksz
És íme: ez készült a korábban beharangozott fügéből:) Az omlós kardamomos kekszek közepén fűszeres fügepuding lapul.
Sajnos nem sok ötlet érkezett a kertben szedett fügéim legjobb felhasználására, így kénytelen voltam kitalálni valamit, hogy ne vesszen kárba. Betti barátosném említette, hogy a napokban fügével töltött kekszet látott a boltban és ez mennyire jó lehet. Igen, valóban remek ötlet:) Így hát úgy döntöttem legyen belőlük keksz töltelék. Nekem a fügéről valamiért mindig az arab ízvilág ugrik be elsőre, ezért választottam mellé a kardamomot fűszerként. Az eredmény pedig magáért beszél: omlós, fűszeres kekszek gyümölcsös füge zselével. Aki egy falat egzotikumra vágyik, annak csak ajánlani tudom!:)
Hozzávalók
Keksz:
- 20 dkg liszt
- fél tk. szódabikarbóna
- csipet só
- 1 púpos kk. őrölt kardamom
- fél citrom reszelt héja
- 11 dkg vaj
- 14 dkg cukor
- 1 tojás
- negyed csomag bourbon vaníliás cukor
Töltelék:
- 25 dkg érett füge (tisztított súly)
- 1 csapott ek. cukor
- 1 ek. kukorica keményítő (hiányában pudingpor)
- őrölt kardamom ízlés szerint
Elkészítés
- Először elkészítjük tölteléket: a fügéket félbevágjuk, belsejüket kikanalazzuk.
- Egy lábasba tesszük az összes hozzávalót, összekeverjük, és addig főzzük, míg lágy, zselés állagú lesz.
- Amíg hűl, összeállítjuk a tésztát: a száraz hozzávalókat (liszt, szódabikarbóna, kardamom, só) egy tálban összekeverjük.
- Egy másik tálban a vajat simára keverjük a cukorral, majd hozzáadjuk a tojást.
- Ezután hozzáadjuk a lisztes keveréket és a reszelt citromhéjat és az egészet összekeverjük.
- Az így kapott masszából kb. szilva nagyságú darabokat tépünk, ezt ujjaink közt szétlapítjuk, majd teszünk rá kb. egy kávéskanálnyi fügés tölteléket.
- Golyót formálunk belőle és sütőpapírral bélelt sütőlapra tesszük.
- 190 fokra előmelegített sütőbe toljuk és 8-10 perc alatt meg is sülnek:)
Molnár Ibolya(Márti anyukája)
2013. október 25. - 11:16Nagyon finom csemege lehet ! ki fogom ezt is próbálni! A nettről lemásoltam magamnak a fordított fügetortát. A tésztájába író helyett kefírt tettem és kardamomot tettem én is a tésztába! Isteni lett el is fogyott 1 délután!
Rita
2015. szeptember 23. - 11:33Friss fügés receptet keresve találtam rá az általad megsütött kekszre. Már nem az első recept volt amit kipróbáltam az oldaladról és mint a többi, ez is nagyon finom lett! Köszönet érte 🙂