Fügés-kardamomos keksz

Fügés-kardamomos keksz

És íme: ez készült a korábban beharangozott fügéből:) Az omlós kardamomos kekszek közepén fűszeres fügepuding lapul.

Sajnos nem sok ötlet érkezett a kertben szedett fügéim legjobb felhasználására, így kénytelen voltam kitalálni valamit, hogy ne vesszen kárba. Betti barátosném említette, hogy a napokban fügével töltött kekszet látott a boltban és ez mennyire jó lehet. Igen, valóban remek ötlet:) Így hát úgy döntöttem legyen belőlük keksz töltelék. Nekem a fügéről valamiért mindig az arab ízvilág ugrik be elsőre, ezért választottam mellé a kardamomot fűszerként. Az eredmény pedig magáért beszél: omlós, fűszeres kekszek gyümölcsös füge zselével. Aki egy falat egzotikumra vágyik, annak csak ajánlani tudom!:)

Fügés-kardamomos keksz

Hozzávalók

Keksz:

  • 20 dkg liszt
  • fél tk. szódabikarbóna
  • csipet só
  • 1 púpos kk. őrölt kardamom
  • fél citrom reszelt héja
  • 11 dkg vaj
  • 14 dkg cukor
  • 1 tojás
  • negyed csomag bourbon vaníliás cukor

Töltelék:

  • 25 dkg érett füge (tisztított súly)
  • 1 csapott ek. cukor
  • 1 ek. kukorica keményítő (hiányában pudingpor)
  • őrölt kardamom ízlés szerint

Elkészítés

  1. Először elkészítjük  tölteléket: a fügéket félbevágjuk, belsejüket kikanalazzuk.A fügék belsejét kikanalazzuk
  2. Egy lábasba tesszük az összes hozzávalót, összekeverjük, és addig főzzük, míg lágy, zselés állagú lesz.A töltelék
  3. Amíg hűl, összeállítjuk a tésztát: a száraz hozzávalókat (liszt, szódabikarbóna, kardamom, só) egy tálban összekeverjük.A száraz hozzávalók
  4. Egy másik tálban a vajat simára keverjük a cukorral, majd hozzáadjuk a tojást.vaj+cukor+tojás
  5. Ezután hozzáadjuk a lisztes keveréket és a reszelt citromhéjat és az egészet összekeverjük.Összeállítjuk a tésztát
  6. Az így kapott masszából kb. szilva nagyságú darabokat tépünk, ezt ujjaink közt szétlapítjuk, majd teszünk rá kb. egy kávéskanálnyi fügés tölteléket.így készül a töltött keksz...
  7. Golyót formálunk belőle és sütőpapírral bélelt sütőlapra tesszük.Irány a sütő
  8. 190 fokra előmelegített sütőbe toljuk és 8-10 perc alatt meg is sülnek:)

Fügés-kardamomos keksz

Megosztás

2 hozzászólás

  1. Molnár Ibolya(Márti anyukája) szerint:

    Nagyon finom csemege lehet ! ki fogom ezt is próbálni! A nettről lemásoltam magamnak a fordított fügetortát. A tésztájába író helyett kefírt tettem és kardamomot tettem én is a tésztába! Isteni lett el is fogyott 1 délután!

  2. Rita szerint:

    Friss fügés receptet keresve találtam rá az általad megsütött kekszre. Már nem az első recept volt amit kipróbáltam az oldaladról és mint a többi, ez is nagyon finom lett! Köszönet érte :)

Szólj hozzá te is!