2013. május 14.


Gyümölcsös sütik, Száraz sütik, Kocka süti

Epres-krémsajtos blondie

Íme az eredmény, ha a brownie-ba étcsoki helyett fehér csoki kerül: a blondie. Mivel eper szezon van, így egy kevés friss, házi eperlekvár koronázza ezt a villámgyors, nagyon egyszerű sütit.

Ez olyan igazi 15 perces sütemény, összekeverjük, formába öntjük és mehet is a sütőbe. Na, már ha van otthon eper lekvár… Nekem ugyanis pont nem volt, ezért frisset főztem hozzá egy marék eperből és cukorból. Nincs párja, higyjétek el:) Így ugyan még 15 perccel tovább tartott, de szerintem így lett tökéletes ez a süti. Szerintem hűtés után a legfinomabb, így nem annyira édes már, a közepe pedig tömör lesz. Ebből a mennyiségből egy kb. 15x30cm-es formába való adag lesz, de az ízek intenzitása miatt szerintem ez az ideális adag ebből a sütiből.

Epres-krémsajtos blondie

Hozzávalók

Alap:

  • 10 dkg fehér csoki
  • 10 dkg margarin
  • 2 tojás
  • 3 dkg cukor
  • 8 dkg liszt
  • vanília aroma
  • csipet só

Krémsajtos réteg:

  • 12,5 dkg krémsajt (vagy mascarpone)
  • 1 cs. vaníliás cukor (10 g)
  • 1 tojás
  • fél ek. cukor
  • reszelt citromhéj
  • 1 tk. citromlé
  • 2 ek. eper lekvár

Epres réteg:

  • házi eperlekvár
  • vagy 10 dkg eper és 5 dkg cukor

Elkészítés

  1.  A fehér csokit egészen apróra vágjuk (így hamarabb felolvad és kisebb az esélye, hogy megég) és gőz fölött a margarinnal felolvasztjuk, megvárjuk míg langyosra hűl.
  2. Az alaphoz egy nagy tálban elkeverjük a két tojást a cukorral és hozzáadjuk a vanília aromát.
  3. Ezután hozzákeverjük a cukros tojásos masszához a felolvasztott csokoládét.A cukros tojáshoz hozzáadjuk a csokit
  4. Végül hozzáadjuk a lisztet és az egészet simára keverjük.hozzáadjuk a lisztet
  5. Az elkészült masszát sütőpapírral bélelt tepsibe (kb. 30×15 cm) öntjük.
  6. Ha nincs lekvárunk, az epret botmixerrel pürésítjük és a cukorral sűrűre főzzük (kb. 10 perc kell neki).Eper
  7. A krémsajtos réteghez összekeverjük a felsorolt hozzávalókat, majd egy kanállal a fehércsokis massza tetejére kanalazzuk elszórtan.
  8. Kanalazunk rá az eperlekvárból is.Eper lekvár
  9. Ezután egy kanál nyelével összekeverjük, hogy az eredmény márványos legyen:Összemárványosítjuk
  10. És kész is, mehet az előmelegített sütőbe: 180 fokon 20-25 perc alatt megsül. (érdemes figyelni a sütési idő felénél, mert könnyen elkezdhet barnulni. Ha elkezdene barnulni, tegyünk sütőpapírt a tetejére.)

Megvárjuk, míg kihűl és szeleteljük. Szerintem hűtés után a legfinomabb:)

Epres-krémsajtos blondieEpres-krémsajtos blondie