2015. július 31.
Gyümölcsös sütik, Lepény
Áfonyás-levendulás galette
Végre egyre több helyen árulnak baráti áron friss áfonyát, így most egy nagyon egyszerű, forma nélkül is elkészíthető pitét készítettem belőle, illatos levendulával és lágy vaníliakrémmel. Nézzétek:)
Ráadásul a most kapható áfonyák már nem is az íztelen, import fajtából valók, hanem az igazi, édes szemek, így bármiben is használjuk, garantáltan előjön a várt aromája. Ezekhez az aprócska, zamatos kék bogyókhoz nagyszerűen passzol az illatos levendula, és hogy még ellenállhatatlanabb legyen, édes vaníliakrémben pihennek az omlós tésztán. Piteforma nélkül készítettem őket, ugyanis remekül megtartják a formájukat sütés közben is, így a sütőforma hiánya senkit ne tartson vissza attól, hogy kipróbálja!:)
Hozzávalók
(4 darabhoz)
Tészta:
- 15 dkg liszt
- 10 dkg vaj
- 5 dkg porcukor
- fél citrom reszelt héja
- 1 kk. (szárított) levendula virág
- csipet sütőpor
- fél csomag (Bourbon) vaníliás cukor
- fél tojás
Töltelék:
- 15 dkg áfonya
- fél tojás
- 0,75 dl tejszín
- fél csomag (Bourbon) vaníliás cukor
- cukor ízlés szerint
Elkészítés
- A tészta hozzávalóit egy nagy tálba tesszük és összegyúrjuk.
- Az áfonyát megtisztítjuk és lecsepegtetjük.
- A tésztát 4 egyenlő részre osztjuk, sütőpapírral bélelt sütőlapon mindegyiket kb 4-5 mm vékonyra lapítjuk.
- A lapok közepére halmozunk az áfonyából, majd a tésztalapok széleit felhajtogatjuk.
- A tetejére kerülő öntethez a tojás elkeverjük a tejszínnel és a vaníliás cukorral, valamint ízlés szerinti mennyiségű cukrot adunk hozzá (én kb. 1 evőkanálnyit adtam hozzá).
- A lepényeket meglocsoljuk a tejszínes öntettel, majd a tészták szélét is vékonyan megkenjük vele.
- Sütés előtt vékonyan meghintjük cukorral, majd 200 fokra előmelegített sütőbe toljuk, ahol kb. 20 perc alatt szép pirosra sül.