2018. szeptember 28.
Gyümölcsös sütik, Lepény
Fügés-krémsajtos galette
Egy villámgyors, igazi őszi finomságot mutatok, roppanós tésztába burkolva, sok-sok fügével és lágy sajtkrémmel. Íme a tökéletes galette:)
Ezek mellett a gyönyörű fügék mellett nem tudtam csak úgy elmenni, hogy ne vegyek, és ne süssek valami igazán szépet belőlük, ahol a színeik igazán láthatóak is maradnak. Így esett a választás a galette-re a pite helyett. A galette-ben az a legjobb, hogy szinte bármivel meg lehet tölteni és a rusztikus kinézetnek köszönhetően sokkal gyorsabban elkészül, mint egy hagyományos pite. És még sütőforma sem kell hozzá;) Édes és sós töltelékkel egyaránt működik, szóval tényleg csak a pillanatnyi hangulatunkon múlik, mivel készül. Ez a fügés verzió most édes, de az édes natúr krémsajt helyett akár kecskesajttal és egy kis friss kakukkfűvel szuper vacsora vagy előétel lehet.
Hozzávalók
Tészta:
- 15 dkg liszt
- csipet só
- 1/4 tk. sütőpor
- 10 dkg vaj
- 6 dkg natúr krémsajt
- 1,5 ek. hideg víz
- 0,5 tk. almaecet
Krémsajtos réteg:
- 14 dkg natúr krémsajt
- 1 tojás sárgája
- 1,5 ek. méz
- csipet só
- 1/4 tk. őrölt fahéj
- csipet őrölt kardamom
Továbbá:
- 4 szem füge
- méz
- durvára vágott dió
- kevés tojásfehérje a kenéshez
Elkészítés
- Egy nagy tálban elkeverjük a tészta száraz hozzávalóit: a lisztet a sütőporral és a sóval, majd hozzáadjuk a vajat és összemorzsoljuk.
- Ekkor hozzáadjuk a krémsajtot, a hideg vizet és az almaecetet és az egészet sima tésztává gyúrjuk.
- Folpackba csomagoljuk és 45 percre hűtőbe tesszük.
- A krémsajtos réteg hozzávalóit simára keverjük.
- A fügéket megmossuk és vékony szeletekre vágjuk.
- A tésztát liszttel átgyúrjuk, hogy ne ragadjon, majd sütőpapíron kb. 3 mm vastag körlappá nyújtjuk.
- A tésztalap közepét megkenjük a krémsajttal úgy, hogy körben hagyunk minimum 4 cm peremet.
- Kívülről befelé haladva körben felpakoljuk a füge szeleteket, majd ráhajtjuk az üresen hagyott tészta peremet.
- A felhajtott peremet kívül megkenjük kevés tojással, majd megszórjuk kevés durvára vágott dióval.
- A fügére még sütés előtt mézet csorgatunk, nagyjából egy csapott evőkanálnyi mennyiséget, de ízlés szerint lehet többet, vagy kevesebbet is.
- 200 fokra előmelegített sütőbe toljuk, ahol 40 perc alatt megsül. (ha nagyon barnulna, csökkentsük a hőfokot 180 fokra).