2018. szeptember 28.


Gyümölcsös sütik, Lepény

Fügés-krémsajtos galette

Egy villámgyors, igazi őszi finomságot mutatok, roppanós tésztába burkolva, sok-sok fügével és lágy sajtkrémmel. Íme a tökéletes galette:)

Ezek mellett a gyönyörű fügék mellett nem tudtam csak úgy elmenni, hogy ne vegyek, és ne süssek valami igazán szépet belőlük, ahol a színeik igazán láthatóak is maradnak. Így esett a választás a galette-re a pite helyett. A galette-ben az a legjobb, hogy szinte bármivel meg lehet tölteni és a rusztikus kinézetnek köszönhetően sokkal gyorsabban elkészül, mint egy hagyományos pite. És még sütőforma sem kell hozzá;) Édes és sós töltelékkel egyaránt működik, szóval tényleg csak a pillanatnyi hangulatunkon múlik, mivel készül. Ez a fügés verzió most édes, de az édes natúr krémsajt helyett akár kecskesajttal és egy kis friss kakukkfűvel szuper vacsora vagy előétel lehet.

 

Hozzávalók

Tészta:

  • 15 dkg liszt
  • csipet só
  • 1/4 tk. sütőpor
  • 10 dkg vaj
  • 6 dkg natúr krémsajt
  • 1,5 ek. hideg víz
  • 0,5 tk. almaecet

Krémsajtos réteg:

  • 14 dkg natúr krémsajt
  • 1 tojás sárgája
  • 1,5 ek. méz
  • csipet só
  • 1/4 tk. őrölt fahéj
  • csipet őrölt kardamom

Továbbá:

  • 4 szem füge
  • méz
  • durvára vágott dió
  • kevés tojásfehérje a kenéshez

Elkészítés

  1. Egy nagy tálban elkeverjük a tészta száraz hozzávalóit: a lisztet a sütőporral és a sóval, majd hozzáadjuk a vajat és összemorzsoljuk.
  2. Ekkor hozzáadjuk a krémsajtot, a hideg vizet és az almaecetet és az egészet sima tésztává gyúrjuk.
  3. Folpackba csomagoljuk és 45 percre hűtőbe tesszük.
  4. A krémsajtos réteg hozzávalóit simára keverjük.
  5. A fügéket megmossuk és vékony szeletekre vágjuk.Füge
  6. A tésztát liszttel átgyúrjuk, hogy ne ragadjon, majd sütőpapíron kb. 3 mm vastag körlappá nyújtjuk.
  7. A tésztalap közepét megkenjük a krémsajttal úgy, hogy körben hagyunk minimum 4 cm peremet.
  8. Kívülről befelé haladva körben felpakoljuk a füge szeleteket, majd ráhajtjuk az üresen hagyott tészta peremet.Fügés-krémsajtos galette készítése
  9. A felhajtott peremet kívül megkenjük kevés tojással, majd megszórjuk kevés durvára vágott dióval.Irány a sütő!
  10. A fügére még sütés előtt mézet csorgatunk, nagyjából egy csapott evőkanálnyi mennyiséget, de ízlés szerint lehet többet, vagy kevesebbet is.
  11. 200 fokra előmelegített sütőbe toljuk, ahol 40 perc alatt megsül. (ha nagyon barnulna, csökkentsük a hőfokot 180 fokra).

Fügés-krémsajtos galette

Fügés-krémsajtos galette