2012. március 20.
Sütés nélkül, Krémes sütik, Muffin - cupcake
Túrótorta muffin
Alig várom minden évben az eperszezont, hogy végre elkészíthessem ezt a (sütés nélküli) gyümölcsös túró tortát – amikor meg nincs eperszezon, akkor “muffinosítva” készül…
Ezt a receptet már korábban felraktam a NoSalty-ra is, ott ez lett a legnézettebb receptem. Valószínűleg az egyszerűsége miatt:) De éppen ettől lesz nagyszerű: nincs benne zselatin, csak a túró érződik benne, ami a tejszíntől és a mascarpone-tól még krémesebb. Azóta is már számtalanszor készítettem, pláne mikor sok eper van. Más gyümölccsel is próbáltam már, de szerintem eperrel a legfinomabb.
Hozzávalók
Kekszes réteg:
- 15 dkg háztartási keksz
- 5 dkg olvasztott vaj
- 1 ek eperlekvár
- 3-4 ek tej
Túrókrém:
- 25 dkg túró
- 1,5 dl hideg tejszín
- 12,5 dkg mascarpone
- 1 cs vaníliás cukor (10g)
- 5 dkg cukor
- 20 dkg eper, apró kockákra vágva
Tetejére:
- fehér csoki forgács
- eper
Elkészítés
- A kekszes alaphoz a kekszet apróra törjük, hozzáadjuk az olvasztott vajat, az eperlekvárt és a tejet. Jól átkeverjük, és pár percig állni hagyjuk, hogy a keksz megszívja magát, így könnyebb lesz a formába nyomkodni.
- A muffintepsi mélyedéseit kibéleljük muffinpapírral, és a megpuhult kekszes masszát egyenletesen szétosztjuk, és belenyomkodjuk a mélyedésekbe.
- Kb. fél órára berakjuk a hűtőbe, hogy megdermedjen.
- Addig elkészítjük a túrós krémet: a mascarpone-t a cukorral és a vaníliás cukorral robotgéppel kikeverjük, majd hozzáadjuk a túrót.
- A hideg tejszínből habot verünk, majd óvatosan beleforgatjuk a túrós masszába.
- Az epreket megmossuk és felkockázzuk.
- Ezután összeállítjuk a sütit: a kekszes rétegen először kb. fél evőkanálnyi krémet elsimítunk, szórunk rá pár kocka epret, majd újabb adag túrót kanalazunk rá.
- 4-5 órára berakjuk a hűtőbe (még jobb, ha egy éjszakát áll).
- Fogyasztás előtt a tetejére szórhatunk fehér csoki forgácsot díszítésnek vagy simán csak eperdarabkákat.
Judit
2012. november 2. - 14:22Kedves Vikki!
Nagyon jól néz ki ez a túrótorta muffin! Egy kérdésem lenne: a hűtőben pihentetést követően, és a muffinpapírt eltávolítva a kis sütik muffin formájúak lesznek, nem fognak szétesni/szétmorzsolódni? Előre is köszönöm szépen! Nagyon szeretem az oldaladat, isteni receptek vannak rajta. 🙂
Üdvözlettel: Judit
Vikki
2012. november 2. - 14:50Szia Judit!
Hűtés után teljesen összeállnak, nem fog szétdőlni se a keksz se a túró. Remélem nemsokára ezt is kipróbálod!:)