2015. április 17.
Gyümölcsös sütik, Krémes sütik, Torta
Túrótorta eperrel és bazsalikommal
Indul lassan az eper szezon, amit már nagyon vártam:) Többek között azért, hogy ezt a túrótortát is elkészíthessem!
Ugyan még sok helyen import eper van, ami viszont meglehetősen olcsón beszerezhető és süteményekbe tökéletes, így itt volt az ideje az idei első epres sütinek. A krémes vaníliás túróban eperrel és bazsalikommal ízesített “hamis túrógombóckák” vannak. És hogy az mi? Búzadara:) Ez tartja meg ugyanis tökéletesen a formáját, és ahogy megszívja magát, állagra nagyon hasonlít a kifőtt túrógombócra. Így lesz a torta pöttyös:) Azt javaslom kisebb gombócokat készítsetek, mert sütés közben is dagad kicsit, valamint krémes túrót válasszatok a fehér részhez, mert a darabossal a szeletelés nehézkesebb lesz.
Hozzávalók
(18 cm-es formához)
Alja:
- 6 dkg vaj
- 4 dkg cukor
- csipet só
- 1 tojás
- 8 dkg liszt
- 1 dkg keményítő
- 1/4 tk. sütőpor
- fél citrom reszelt héja
Túrós rész:
- 25 dkg túró
- 1,5 pohár tejföl (150 g-os pohár)
- 4 dkg keményítő
- 1/4 csomag bourbon vaníliás cukor
- 5 dkg cukor
- kevés citromhéj
Epres gombócok
- 10 dkg eper (=125 ml püré)
- 1 ek. cukor
- 1 tk. vaníliás cukor
- 3 dkg búzadara
- kevés reszelt citromhéj
- 1 tojás sárgája
- friss aprított bazsalikom
Elkészítés
- Az alaphoz a vajat a cukorral és a citromhéjjal habosra keverjük.
- Hozzáadjuk a tojást és simára keverjük.
- A liszthez adjuk a sütőport, a sót és a keményítőt, majd a tojásos masszába forgatjuk.
- A túrós rész hozzávalóit egy nagy tálban simára keverjük.
- Az epres gombóchoz az epret pürésítjük, 125 ml pürére lesz szükségünk, ezt egy lábasban elkezdjük melegíteni.
- Hozzáadjuk a cukrot, a vaníliás cukrot és búzadarát és sűrűre főzzük.
- A bazsalikomot felaprítjuk és citromhéjjal a masszába keverjük.
- Belekeverjük a tojássárgáját is.
- Összeállítjuk a tortát: kapcsos tortaforma alját kibéleljük sütőpapírral, először az alapot simítjuk bele (vizes kézzel egyszerűen elsimítható).
- Az epres masszából nedves kézzel 2-4 cm átmérőjű golyókat formázunk.
- Először kevés túrót öntünk a formába, majd belesorakoztatjuk elszórtan a golyókat.
- Ráöntjük a túrót, hogy mindenhol befedje.
- 180 fokra előmelegített sütőbe toljuk, ahol 40-45 perc alatt megsül.
Pöttyök:)
Szandra
2015. május 2. - 20:30Szia! Szülinapra néztem ki ezt a tortát. Nekem 26 cm-es formám van. Dupla adaggal készítsem?. Lehet, hogy a bazsalikom bátor a családomnak. Kihagyható vagy helyettesítsem valamivel. Nem probléma, ha előző este készítem el? Vagy frissen finomabb? Bocsi a sok kérdésért! Előre is köszönöm a választ!
Vikki
2015. május 3. - 16:04Szia Szandra,
Igen, a 26 cm-es formához a dupláját javaslom. Érdemes is egy nappal előbb elkészíteni, hogy rendesen összeálljon. Bazsalikom nélkül is elkészítheted, de ha esetleg a friss menta jobban meggyőzne, ezt tudom még javasolni hozzá.