2019. október 18.
Tea sütik, Felfújt
Sült tejberizs almával
Ha a kedvenc desszerted a kebabosnál a sült tejberizs, akkor ezt a receptet mindenképp ki kell próbálnod, mert itt a krémes rizs alatt egy réteg sült alma is lapul!
A sült tejberizst nem nagyon kell bemutatni szerintem senkinek, nagyjából minden kebabos töröknél megtalálható a pulton a baklava mellett, változatos méretben. Egy dolog azonban mindig stimmel: a karamelles réteg a tetején és az alatta megbúvó, krémes rizs. Ez a desszert azonban otthon is remekül kivitelezhető, így az egyik legjobb őszi édességet készítheted el a sütéssel együtt cirka 1 órán belül: kellően krémes, fűszeres és meleg. Hibátlan. 🙂
Hozzávalók
- 5 dkg rizs
- 1,25 dl víz
- csipet só
- 2,5 dl tej
- 1,5 tk. keményítő
- 2 dkg cukor
- fél csomag bourbon vaníliás cukor
- 1 ek. vaj
- 1 nagyobb alma
- őrölt fahéj
- porcukor a tetejére
Elkészítés
- A rizst és a vizet csipet sóval lábasba tesszük és lefedve addig forraljuk, míg a víz teljesen el nem párolog.
- A tejből kb 0,25 dl-nyit hagyunk, ezzel simára keverünk 1 tk. keményítőt.
- A többi tejet a rizsre öntjük és lefedve pároljuk tovább, amíg teljesen puha lesz.
- Ekkor hozzáadjuk a keményítőt, addig forraljuk amíg besűrűsödik.
- Levesszük a tűzről, majd hozzáadunk 1 dkg cukrot és a vaníliás cukrot és jól átkeverjük, hogy mindkettő feloldódjon.
- Az almát meghámozzuk és nagy lyukú reszelőn lereszeljük, majd elkeverjük a maradék fél tk. keményítővel és 1 dkg cukorral.
- Egy hőálló tál aljába simítjuk az almát, majd óvatosan ráöntjük a tejberizst.
- A tetejét vékonyan megszórjuk porcukorral.
- 160 fokra előmelegített sütőbe toljuk, ahol 15 perc alatt megsül. Ekkor grill fokozatra kapcsoljuk a sütőt, feljebb tesszük a rácsot és további 5 percig pirítjuk a tetejét.