2016. március 25.
Tea sütik, Keksz
Répás keksz
Húsvét-nyuszi-répa. Általában az a két dolog jut eszébe mindenkinek elsőre erről az ünnepről. Hogy ne csak répatorta legyen nyuszifigurákkal, most egy fűszeres, répás kekszet mutatok, kivételesen kiscsibével 🙂
Mivel nagyon gyorsan elkészíthető, akár a krém nélkül is, önálló kekszekként, és nem is igényel semmilyen extra hozzávalót, ezért utolsó pillanatban sincs akadálya nekiállni. Az én kekszeim viszonylag nagyok lettek, hogy beleférjen a csibe forma is, így a lent megadott mennyiségből 10 db nagyméretű (kb. 10 cm magas és 5cm széles) keksz lett. Az ízét tekintve kicsit talán a mézeskalácsra hajaz, de a répa miatt inkább a répatorta ugrik majd be róla. Ha esetleg nyuszival készítenétek el, egy egyszerű fehér, cukorral és vaníliával kikevert mascarponés krémet javaslok hozzá.
Hozzávalók
Keksz:
- 10 dkg vaj
- 10 dkg cukor
- 16,5 dkg liszt
- 5 dkg répa
- fél kk. őrölt fahéj
- csipet szegfűbors
- csipet őrölt gyömbér
- csipet só
- fél citrom reszelt héja
lemon curd:
- 1 citrom leve és reszelt héja
- 4 dkg cukor
- 1 tojás
- 1,5 dkg vaj
Elkészítés
- A kekszhez répát késes betétű robotgépben felaprítjuk vagy lereszeljük.
- A keksz hozzávalóit egy nagy tálba tesszük és az egészet összegyúrjuk.
- Folpackba csomagoljuk és fél órára betesszük a hűtőbe pihenni.
- Lisztezett deszkán 2-3 mm vastagságúra nyújtjuk és tetszés szerinti kiszúróval kekszeket szúrunk ki.
- A sütőpapírral bélelt sütőlapra sorakoztatjuk őket és 180 fokra előmelegített sütőben 15 perc alatt megsütjük.
- A lemon curd-höz a citromot alaposan megmossuk, a héját lereszeljük, a levét kifacsarjuk és a cukorral együtt egy tálban gőz fölött addig melegítjük, még a cukor el nem olvad.
- Levesszük a gőzről, kicsit hagyjuk hűlni, majd hozzákeverjük a tojást kézi habverővel.
- Visszatesszük a gőz fölé, majd addig kevergetjük, míg be nem sűrűsödik.
- Ekkor levesszük a gőzről, hozzáadjuk a vajat, megvárjuk míg elolvad és hagyjuk szobahőmérsékletűre hűlni.
- A kekszeket összeragasztjuk a citromos krémmel.
És a végeredmény:)