2017. május 19.


Sütés nélkül, Zselé-puding

Panna cotta eperrel

Isteni édes epreket találhattok már a piacokon, amikből zamatos eperszószt készíthettek majd ehhez a klasszikus olasz desszerthez! A krémes tejszín, az illatos vanília és az eper találkozásából ugyanis mindig valami jó születik:)

Készítettem már panna cottát korábban is, de valamiért eper szósszal még soha. Be kellett lássam, tényleg verhetetlen a kettő együtt:) Az egyik olasz gyorsétterem panna cottája adta az ihletet, az állaga ugyanis szerintem az egyik legjobb volt, amit ettem: nem pudingos, nem zselés, hanem lágy és habos. Ezt az állagot szerettem volna leginkább reprodukálni, szerintem sikerült is elég jól:)  Idő híján is remek választás ez a desszert, mivel a hűtést leszámítva tényleg 15 perc alatt kész!

Panna cotta eperrel

Hozzávalók

(4 adaghoz)

Panna cotta:

  • 4 dl tejszín
  • 3 dkg cukor
  • 2 lap zselatin
  • bourbon vanília

Eper szósz:

  • 20 dkg eper
  • 10 dkg cukor

Elkészítés

  1. A tejszínt egy lábasba öntjük, majd hozzáadjuk a cukrot és a vaníliát.Panna cotta hozzávalói
  2. Elkezdjük melegíteni, de csak amíg gőzölni kezd, nem szabad, hogy felforrjon.
  3. Félrehúzzuk a tűzről, majd hozzáadjuk a zselatin lapokat egyenként és addig kevergetjük, míg a zselatin el nem olvad.Panna cotta hozzávalói
  4. Megvárjuk, míg teljesen kihűl, majd betesszük a hűtőbe kb. 1 órára, hogy a tejszín lehűljön.
  5. Robotgéppel pár perc alatt áthabosítjuk.
  6. Vízzel átöblített edényekbe kanalazzuk és visszatesszük a hűtőbe még legalább 2 órára, hogy teljesen megdermedjen.
  7. Az eperszószhoz az epret megmossuk és felkarikázzuk.Eper szósz hozzávalói
  8. A cukorral lábasba tesszük és alacsony lángon elkezdjük főzni.
  9. Ha már sűrű, bordó szirup van az eprek körül, levesszük a tűzről és megvárjuk, míg teljesen kihűl.
  10. Tálalás előtt a panna cotta tetejére kanalazzuk.

Panna cotta eperrel

Panna cotta eperrel