

2019. december 20.
Krémes sütik
Narancsos-vaníliás mille feuille
Ha egy igazán elegáns desszertet szeretnél idén karácsonyra, akkor ez a csak látszólag bonyolult narancsos- vaníliás mille feuille legyen az, amit elkészítesz!
Ez a francia süti szerintem az egyik legnagyszerűbb desszert a maga látszólagos egyszerűségében a mindig ropogós karamellizált lapokkal és a selymes vanília krémmel. Nagyon nagy vonalakban a krémeshez hasonlítható, de annál ezerszer jobb sütiről van szó, amit pikk-pakk ünnepi desszertté lehet alakítani. Savanykás narancslekvárral és egy leheletnyi marancshéjjal egészítettem ki a lágy vanília krémet, amivel igazi karácsonyi desszertté változott. Garantáltan minden vendég imádni fogja! 😉
Hozzávalók:
Karamellás lap:
- 1 csomag hűtött leveles tészta
- 5 dkg porcukor
Vanília krém:
- 12,5 dkg puha vaj
- fél vaníliarúd kikapart magjai
- 2,5 dl tej
- 2 tojás sárgája
- 7,5 dkg cukor
- 2,5 dkg keményítő
Összeállításhoz:
- narancs lekvár
- reszelt narancshéj
Díszítéshez:
- narancs szeletek
- friss rozmaring levél
Elkészítés
- Először elkészítjük az alapkrémet: a tejet feltesszük melegedni egy lábasban, ha már gyöngyözik, félre húzzuk és hozzáadjuk a vanília magokat. Lefedve így hagyjuk állni kb. 10 percet.
- A tojást a cukorral addig keverjük, míg egészen világos sárga lesz.
- Hozzáadjuk a keményítőt és az egészet simára keverjük.
- A tejet visszatesszük a tűzhelyre és elkezdjük ismét melegíteni. Ha forr, 1-1 kisebb merőkanálnyit adunk a tojásos masszához, amit így simára keverünk.
- A tejet félre húzzuk és hozzáadjuk a tojásos keveréket.
- Az egészet visszatesszük a tűzre és folyamatos kevergetés mellett sűrűre főzzük. (ha hirtelen összekapja a közepét, vegyük félre és keverjük simára, ha szükséges tegyük vissza még főni)
- Ha elkészült a krém, egy spatulával kanalazzuk át egy keverőtálba.
- A vaj felét még melegen elkeverjük a krémben.
- A krém tetejét folpack-kal lefedjük, megvárjuk, míg szoba hőmérsékletűre hűl.
- A karamellás lapokhoz a sütőt előmelegítjük 165 fokra.
- A tésztából csillagokat szúrunk ki, de egyszerűen fel is darabolhatjuk téglalap, vagy négyzet alakúra.
- A tésztalapokat sütőpapírra sorakoztatjuk, majd lefedjük egy újabb sütőpapírral. Erre nehezékként ráhelyezünk egy azonos méretű tepsit, hogy sütés közben leszorítsa a lapokat.
- A lapokat 35-40 perc alatt arany barnára sütjük.
- Megvárjuk, míg teljesen kihűl. Ekkor megszórjuk vastagon a porcukorral és 240 fokra előmelegített sütőbe toljuk. 1 perc után már nagyon figyeljünk rá, amint elolvadt a porcukor mindenhol, vegyük ki, hogy ne égjen meg a cukor.
- Megvárjuk, míg teljesen kihűlnek a lapok.
- A krémet robotgéppel alaposan átkeverjük, hogy teljesen homogén legyen. Hozzáadjuk a maradék vajat és simára keverjük.
- Összeállítjuk a sütiket: a krémet habzsákba töltjük és kipöttyözzük vele a tésztalap széleit. A lap közepére egy teáskanálnyi narancslekvárt teszünk és az egészet megszórjuk kevés narancshéjjal. A második tésztalapot szintén kipöttyözzük a krémmel és óvatosan az alsó, narancsos rétegre helyezzük.
- Fogyasztásig hűtve tároljuk, hogy a krém megdermedjen.
- Tálalás előtt narancs szeletekkel, reszelt narancshéjjal és rozmaring levelekkel díszíthetjük.