2013. május 9.
Gyümölcsös sütik, Krémes sütik
Epres mille feuille
Gondoltátok volna, hogy ezt a flancos édességet nagyjából fél óra alatt össze lehet dobni? Pedig tényleg így van! A roppanós, karamellás lapok elkészítése is gyerekjáték, nézzétek meg:)
Már régóta szemeztem ezzel az édességgel és most, hogy itt az eperszezon egyből friss eperrel készítettem el. Az eredeti mille feuille (vagy mille foglie, ha esetleg Olaszországban esszük ugyanezt) ugyanis csak a főzött vaníliás krémmel van megtöltve, valójában a krémes francia megfelelője. Szerintem ezek a karamellás roppanós lapocskák valami fantasztikusak a lágy, vaníliás főzött krémmel. A krémet tejszínhabbal lazítottam fel, mert szerintem amúgy elég tömény lett volna, így viszont lágy és pont kellemesen édes. Nem akarok túlozni, se fényezni magamat, de eddig ez az egyik legjobb süti, amit elkészítettem, muszáj kipróbálnotok!:)
Hozzávalók
Karamelles lapok:
- 1 csomag hűtött leveles tészta (kb. 250 g)
- 5-6 ek. porcukor
Krém:
- 1,25 dl tej
- 1 dkg kukorica keményítő (hiányában pudingpor)
- 3 dkg cukor
- fél csomag bourbon vaníliás cukor
- 1 tojás
- 1,25 dkg vaj
- 2 dl hideg tejszín
- 1 csomag habfixáló
Továbbá:
- 25 dkg eper
- 8 dkg cukor
Vagy 4-5 ek. (házi) eper lekvár
Elkészítés
- A karamellás lapokhoz a hűtött leveles tésztát 2-3 mm vastagra nyújtjuk, és nagy méretű kör alakú kiszúróval körlapokat készítünk.
- Sütőpapírra tesszük és megszórjuk vékonyan porcukorral.
- A tetejére sütőpapírt helyezünk, és valamilyen nehezéket teszünk rá, hogy sütés közben ne hólyagosodjon fel. Én sütőrácsot használtam, de egy sima tepsi is remek megoldás.
- 230 fokra előmelegítjük a sütőt, majd mikor betesszük, visszavesszük 180-ra és így sütjük kb. 15 percig.
- Ekkor kivesszük, levesszük róla a rácsot és a sütőpapírral együtt átfordítjuk. Most a másik felét (ami eddig az alja volt) megszórjuk porcukorral.
- A sütőt 250 fokra melegítjük és 2-3 percre visszatesszük a tésztalapokat, hogy a cukor rákaramellizálódjon.
- Amíg hűl, elkészítjük a krémet: a tojássárgáját a cukor felével habosra keverjük. Akkor jó, ha már egészen világos sárga.
- A tejet a cukor felével, a vaníliás cukorral és a keményítővel/pudingporral felforraljuk, majd félrevesszük a tűzről és hozzáöntjük a tojássárgájás keveréket.
- Visszatesszük a tűzre és pár percig főzzük, amíg egy kicsit sűrűsödik.
- Ekkor levesszük a tűzről, megvárjuk, míg langyosra hűl és belekeverjük a vajat (nem szabad, hogy túl meleg legyen, mert akkor kicsapódik a vaj és grízes lesz az állaga)
- Ha már teljesen kihűlt, a (hideg) tejszínt a habfixel habbá verjük, majd hozzákeverjük a a vaníliás krémet és betesszük a hűtőbe 2-3 órára.
- Az eperből lekvárt készítünk: felét megmossuk, botmixerrel pépesítjük, hozzáadjuk a cukrot és addig főzzük, amíg sűrű lesz. Ha van otthon házi eperlekvárunk, ez a lépés kimaradhat:)
- A maradék epret felkarikázzuk és ha a lekvár is kihűlt, összeállítjuk a desszertet: a lapokra egyenként epret pakolunk, az eprek közt pedig nyomózsák segítségével kitöltjük a krémmel. A friss eperlekvárból is kanalazunk rá.
- Ezután óvatosan egymásra illesztünk két ilyen gyümölcsös-krémes lapot, a tetejére pedig egy sima lap kerül. Porcukorral megszórva tálaljuk.
Udvarhelyi Péterné
2013. november 29. - 15:26Az biztos, hogy megcsinálom. Már egy ideje szemezek vele. Bonne chance!
Adrienn
2014. március 18. - 21:04Elkészítettem! Isteni finom és tényleg gyors desszert! Gyorsan is fogyott! 🙂