2015. augusztus 28.
Gyümölcsös sütik, Krémes sütik, Torta
Málnás charlotte
A nyár utolsó lehellete ez a légies, málnás desszert, friss málnával készült mousse-al és lágy piskótával. Nem is lehetne szebb nyárbúcsúztató desszertet elképzelni:)
Pár helyen még fellelhető friss málna, amitől igazán zamatos lesz ez a desszert (persze fagyasztottat is használhatunk, ha esetleg nem kapunk sehol frisset. Ez esetben azonban olvasztás közben érdemes szűrőkanálba tenni, hogy a felesleges víz lecsepegjen róla). A képek lehet nem adják teljesen vissza, de a piskóta zöld:) Nem, nem záp volt a tojás, hanem matcha tea porral színeztem meg. Már nagyon régóta ki akartam próbálni ezt a hozzávalót (fűszerekre szakosodott üzletekben általában beszerezhető), és a pirosas-rózsaszínes krémhez pont passzolt is. Sütés közben kicsit “zöld” illata van a piskótának, de semmi pánik, az íze nem lesz az:) Természetesen enélkül is elkészíthető a piskóta, esetleg helyettesíthető pár csepp ételfestékkel, ha szeretnétek a színt, viszont mindkét esetben tegyetek hozzá fél evőkanállal több lisztet, hogy ne romoljon a tészta állaga.
Hozzávalók:
Piskóta:
- 8 dkg liszt
- 2 dkg kukorica keményítő
- 3 tojás
- 1 ek. Matcha zöldtea por
- 10 dkg cukor
- 1 tk. sütőpor
Málna mousse:
- 15 dkg málna pürésítve
- 4 dkg tojásfehérje (kb. 1 nagy tojás)
- 10 dkg tejszín
- 4 dkg cukor
- 2 zselatinlap
Elkészítés:
- A piskótához a tojásokat szétválasztjuk, a cukrot elfelezzük, felét a sárgához, másik felét pedig a fehérjéhez adjuk.
- A tojásfehérjékből kemény habot verünk, majd a sárgákat is addig keverjük a cukorral, amíg egész világos sárga lesz.
- A lisztet összekeverjük a matcha porral és a sütőporral, valamint a keményítővel.
- A lisztes keveréket hozzáadjuk a cukros tojássárgájához és simára keverjük.
- Ezután óvatosan hozzáforgatjuk a tojásfehérje habot is.
- Én egy szilikon kenyérformába simítottam, így mindenhol egyforma vastagságú lesz a piskótalap és a szélei is egyenesek lesznek. Ha kisebb a forma, süssük ki két részletben! A nyers tésztaréteg nagyjából ujjnyi vastag legyen a formában.
- 175 fokra előmelegített sütőben nagyjából 20 perc alatt megsül.
- Miután megsült, rácsra tesszük és megvarjuk, míg kihűl.
- A mousse-hoz a málnát pürésítjük.
- A zselatinlapokat pár percre vízbe áztatjuk, majd kinyomkodjuk.
- A málnapüré felét alacsony hőfokon folyamatos kevergetés mellett elkezdjük melegíteni a zselatinlapokkal.
- Ha a lapok teljesen elolvadtak, félre vesszük és hoozáadjuk a maradék málnapürét.
- A tojásfehérjét elkezdjük felverni, ha már félkemény habbá alakul, hozzáadjuk a cukrot és teljesen kemény habbá verjük.
- Hozzáforgatjuk a málnapüréhez.
- A hideg tejszínből habot verünk, majd ezt is a málnás habhoz forgatjuk.
- Összeállítjuk a süteményt: a kihült piskótát elfelezzük, nagyjából 1 cm széles szeleteket vágunk az egyik darabból, a forma méretétől függően félbe is vághatjuk a szeleteket. (Kis formát használtam, így én félbe vágtam őket.)
- Kibéleljük a tortaformák belsejét körben a szeletekkel.
- A másik piskótadarabot hosszában félbevágjuk és kibéleljük vele a formák alját.
- Rásimítjuk a mousse-t és kb. 1 órára hűtőbe tesszük.
- Tálalás előtt óvatosan leemeljük róla a tortaformát és átkötjük egy szalaggal. A tetejét málnával, megmarad piskótával, virágszirmokkal díszítjük.
Villő
2015. augusztus 30. - 15:06Ez igazán gyönyörű! 🙂 Eddig egy receptedben sem csalódtam,pedig jópárat kipróbáltam már. Csak így tovább! 🙂
Vikki
2015. augusztus 31. - 09:11Köszönöm! Ajánlom akkor ezt is kipróbálásra, mert szerintem nagyon finom is! 😉