2019. január 18.
Tea sütik, Kocka süti
Gluténmentes citromos-mákos süti
Ha tart még az újévi diéta fogadalom, de hiányzik az édesség, készítsd el ezt a gluténmentes mákos sütit, friss citromos krémmel. De csak mértékkel;)
Az eredeti receptet ez egyik áruházlánc szakácskönyvében találtam, Mautner Zsófi nevével fémjelezve. Már garancia rá, hogy csak jó lehet:) Annyit változtattam csak rajta, hogy citrommal készítettem el, és elhagytam a karácsonyi fűszereket, hogy frissebb legyen. Nem mondom, hogy igazi diétás sütemény, de a nehezebb napokon belefér 1-1 szelet;)
Hozzávalók
Tészta:
- 5 db tojás
- 10 dkg porcukor
- 1 dl olaj
- 15 dkg darált mák
- 1 csipet só
- 1 citrom reszelt héja
Tetejére:
- 25 dkg mascarpone
- 10 dkg porcukor
- 0,5 citrom leve és héja
- 1 csomag bourbon vaníliás cukor
Elkészítés
- A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjét kemény habbá verjük.
- A sárgákhoz hozzáadjuk a porcukrot, majd az egészet habosra keverjük, míg egészen világos sárga lesz.
- A cukros tojássárgájához adjuk a darált mákot, a citrom héját, az olajat és a sót.
- Végül hozzáforgatjuk a tojásfehérje habot is.
- Sütőpapírral kibélelt sütőlapra, vagy sütőformába simítjuk.
- 170 fokra előmelegített sütőbe toljuk, ahol 35 perc alatt megsül.
- A krémhez a mascarponét habosra keverjük a porcukorral, a vaníliás cukorral, valamint a citrom levével és héjával.
- A kihűlt sütit felkockázzuk.
- A krémet nyomózsákba töltjük és apró, eltérő méretű pöttyöket nyomunk a sütikockák tetejére.
- Díszítésként megszórhatjuk darált mákkal és reszelt citromhéjjal.