2016. július 29.
Kelt tészták, Tekercs - csiga
Fekete erdö tekercs
A név ez esetben nem a klasszikus tortát, hanem zamatos meggyszósszal és csokival töltött tekercseket takar, tetejükön édes mascarpone krémmel:)
Még tart a meggy szezon, így akár friss meggyel is készíthetitek, a lényeg, hogy jó sok legyen belőle, mert ez a tekercs akkor jó igazán, ha a tölteléktől szaftos a belseje. Sütés álló csokit javaslok hozzá, ez ugyanis nem ég meg, nem folyik szét, sütés után is egyben marad, és ropogós csokidarabkák maradnak a puha tészta közt.
Hozzávalók:
Tészta:
- 50 dkg liszt
- 3 dkg élesztő
- 3 dl langyos tej
- 2 tojássárgája
- 10 dkg cukor
- 10 dkg olvasztott vaj
Töltelék:
- 50 dkg meggy
- 1 ek. kukorica keményítő
- 10 dkg cukor
- Bourbon vaníliás cukor
- 10 dkg sütésálló csoki
- 2 ek. vaj
Tetejére:
- 10 dkg mascarpone
- porcukor
Elkészítés
- A lisztet egy nagy tálba öntjük, a közepébe mélyedést készítünk, amibe teszünk 1 kk. cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt és kb. 1 dl langyos tejet. Megvárjuk, míg felhabosodik. Ilyennek kell lennie:
- Ezután hozzáadjuk a tészta összes többi hozzávalóját az olvasztott vaj kivételével és simára gyúrjuk.
- Mikor már a tészta összeállt, hozzá dolgozzuk az olvasztott vajat. Ha kész, egy lágy, fényes tésztát kapunk.
- Langyos helyen letakarva a duplájára kelesztjük. (kb. fél óra)
- A töltelékhez a meggyet a cukorral és a vaníliával elkezdjük forralni.
- A keményítőt kevés vízzel kikeverjük, majd a meggyhez adjuk és megvárjuk, míg elkezd sűrűsödni.
- Félrevesszük és megvárjuk, míg szobahőmérsékletre hűl.
- A csokit apróra vágjuk.
- Ha megkelt a tészta, két részre osztjuk, így könnyebb lesz vele dolgozni: a gombócokat egyenként lisztezett deszkán (nagyjából) téglalap alakúra nyújtjuk.
- Megkenjük a meggyes szósszal, majd megszórjuk apróra vágott csokival és szorosan feltekerjük.
- Éles késsel kb. 2 ujjnyi vastag szeleteket vágunk, amit sütőpapírral bélelt sütőformába sorakoztatunk.
- Duplájára kelesztjük őket.
- A csigákat olvasztott vajjal megkenjük, majd 170 fokra előmelegített sütőbe toljuk, ahol kb. 20 perc alatt megsülnek.
- A mázhoz a mascarponét ízlés szerinti mennyiségű cukorral simára keverjük, majd habzsákba töltjük. A kihűlt csigák tetejét ezzel díszítjük.
- Végül megszórjuk csoki forgáccsal.